Espionatge massiu de l’Estat espanyol

El #CatalanGate és el cas d’espionatge polític més gran del món amb programari espia Pegasus, dut a terme sistemàticament per les autoritats espanyoles contra l’independentisme català. Amb 126 infeccions confirmades contra 65 persones, es tracta del cas d’ús més massiu d’aquest programari a nivell mundial, i en especial contra un moviment democràtic com és l’independentisme català.

Tot sobre el cas #CatalanGate

El laboratori d’investigació canadenc Citizen Lab, responsable de nombroses deteccions, anàlisis i denúncies de casos ocorreguts arreu del món, ha confirmat en un informe que els atacs i infeccions es van dur a terme contra almenys 65 representants electes catalans, líders de la societat civil, activistes, advocats, periodistes, especialistes en tecnologia, i els seus familiars, durant quatre anys consecutius (2017-2020). Aquesta informació ha estat confirmada pel setmanari nord-americà The New Yorker, i per Amnistia Internacional, una ONG internacional que ha demanat a les autoritats de la UE que actuïn per posar fi a l’abús de programari espia a Espanya.

Amb aquests atacs, les autoritats espanyoles buscaven conèixer els passos a fer per part de  l’independentisme durant i després del referèndum d’independència de Catalunya del 2017, i com reprimir-los. És a dir, obtenir informació sobre com es reorganitzaria l’independentisme català, com evitar-ho, i quins eren els plans dels exiliats a nivell internacional, entre d’altres.

Fins ara, l’Estat espanyol, Polònia i Hongria són els únics estats membres de la UE coneguts que han dut a terme espionatge polític amb el programari espia Pegasus; essent l’Estat espanyol el país que ha perpetrat més atacs confirmats, no només a la Unió Europea, sinó també al món.

El programari espia Pegasus, creat per l’empresa israeliana d’intel·ligència cibernètica NSO Group Technologies, està dissenyat per piratejar ordinadors o dispositius mòbils per tal d’accedir al dispositiu, i obtenir-ne les dades. Tanmateix, els creadors del programari espia Pegasus afirmen que està destinat a ajudar les autoritats governamentals a monitoritzar terroristes i delinqüents.

El programari espia Pegasus ataca els dispositius de manera tan eficaç que fins i tot el propietari del dispositiu pot no adonar-se’n. Fins i tot una trucada perduda de WhatsApp pot fer que Pegasus pirategi un dispositiu. Una vegada que el Pegasus entra a un terminal, l’altra part pot accedir als missatges de text i correus electrònics, contactes, fotos, contrasenyes i altres fitxers.

De fet, aquest programari és tan potent que els operatius poden activar el micròfon o la càmera del dispositiu a voluntat i de manera silenciosa. El programari espia Pegasus fins i tot pot accedir als missatges o fitxers xifrats, ja que ara els pot obtenir abans del xifratge o després del desxifrat.

 

La principal diferència entre el #CatalanGate i altres casos de Pegasus és el nombre de casos d’espionatge confirmats: 65 piratejos, certificats per exàmens forenses realitzats pel laboratori d’investigació Citizen Lab; i per descomptat, el fet que aquests atacs es duguessin a terme contra els principals actors d’un moviment democràtic: l’independentisme català. Es tracta d’una guerra bruta que amenaça els drets fonamentals del poble català.

Aquest és un cas flagrant d’espionatge polític al cor d’Europa, i se suma als més de 3.000 casos de representants i activistes independentistes catalans que han patit repressió política per part de les autoritats espanyoles des del 2017. Nou d’ells -set membres del govern català i dos líders de la societat civil- van ser condemnats a fins a 13 anys de presó per organitzar el referèndum de l’1-O o per convocar protestes pacífiques, i varen passar gairebé 4 anys a la presó.

Aquestes accions repressives constitueixen una vulneració massiva dels drets humans del poble català, que durant els darrers anys s’han denunciat per part de diversos òrgans de drets humans de l’ONU, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa i ONG internacionals com Amnistia Internacional o l’Organització Mundial Contra la Tortura. La gravetat dels fets constitueix un clar  recordatori de que només amb un Estat independent aconseguirà el poble català una garantia de protecció per als seus drets civils i polítics.

Els casos a l'Assemblea Nacional Catalana

Denuncia el #CatalanGate

Ursula von der Leyen, presidenta de la comissió europea

Ms. @vonderleyen, #Spain’s authorities have illegally spied on dozens of #Catalans with the #Pegasus spyware for being pro-independence activists.

Denounce #Spain’s dirty war against #Catalonia.

Defend democracy in #Europe.

#CatalanGate

Tweet

Roberta Metsola, presidenta del Parlament Europeu

Ms. @Ep_President, #Spain’s authorities have illegally spied on dozens of #Catalans with the #Pegasus spyware for being pro-independence activists.

Denounce #Spain’s dirty war against #Catalonia.

Defend democracy in #Europe.

#CatalanGate

Tweet

Charles Michel, president del Consell Europeu

Mr, @Eucopresident. #Spain’s authorities have illegally spied on dozens of #Catalans with the #Pegasus spyware for being pro-independence activists.

Denounce #Spain’s dirty war against #Catalonia.

Defend democracy in #Europe.

#CatalanGate

Tweet

Didier Reynders, comissari europeu de justícia

Mr. @dreynders, #Spain’s authorities have illegally spied on dozens of #Catalans with the #Pegasus spyware for being pro-independence activists.

Denounce #Spain’s dirty war against #Catalonia.

Defend democracy in #Europe.

#CatalanGate

Tweet

emmanuel macron, president de frança i president rotatiu del consell de la ue

Mr. @EmmanuelMacron, #Spain’s authorities have illegally spied on dozens of #Catalans with the #Pegasus spyware for being pro-independence activists.

Denounce #Spain’s dirty war against #Catalonia.

Defend democracy in #Europe.

#CatalanGate

Tweet

descarrega els materials del #catalanGate