Cambó / Companys

Sabadell, Vallès Occidental


Data

03/02/2021

Hora

19:30

Lloc

Espai Cultura Fundació Sabadell 1859
Carrer d'en Font, 25

Espectacle d’oratòria parlamentària sobre els fets del 6 d’octubre de 1934.

Interpretat per Carles Martínez i ideat i dirigit per Frederic Roda Fàbregas.
Dimecres 3 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre
A l’Auditori Antic Fundació Caixa Sabadell, c. d’en Font, 25.
Venda d’entrades: al local de SBDxI-ANC, c. Illa, 3
Preu, 15 €

La cultura és segura!
L’espectacle es farà tenint en compte les mesures de protecció i seguretat.
La cultura és necessària.

Amb aquesta posada en escena denunciem la repressió atàvica en què l’Estat espanyol té collat el poble català.
Els dos discursos de Cambó i Companys ens remouen i ens agiten des del nostre interior a posar-hi fi.

Carles Martínez, en una excel·lent interpretació, protagonitza aquest espectacle format per dues peces d’oratòria parlamentària de dos polítics catalanistes enfrontats, el gran líder de la Lliga Regionalista i qui va ser president de la Generalitat i assassinat pel règim franquista.

Mitjançant l’espectacle s’ens convida a “treure conclusions i paral·lelismes amb l’època actual” i ens anima a pensar en la desigual relació entre l’Estat espanyol i Catalunya, entre un poble que no es vol sotmetre i un Estat que en té tot l’interès.

Els discursos dels dos protagonistes revelen l’enfrontament de postures sorgits arran dels fets del 6 d’octubre de 1934.

El primer, és el discurs pronunciat per Francesc Cambó al Parlament de la República Espanyola, el 13 de desembre de 1934, després dels fets del 6 d’Octubre de 1934. Al discurs, hi defensa la conducta de la Lliga Catalana durant els dies de la sublevació i s’hi fa una defensa de l’Estatut en uns moments en què havia estat substituït per un règim d’excepció.

El segon, és el discurs pronunciat per Lluís Companys al Parlament de Catalunya el 5 de maig de 1936, un cop alliberats de la presó on complien condemna pels fets del 6 d’octubre. El discurs té com a objectiu donar a conèixer el mòbil i la justificació dels fets del 6 d’Octubre i hi defensa el sentit originari de la República i les llibertats de Catalunya.

La posada en escena reflecteix com diu C. Martínez “dues maneres de sentir la nació” i deixa clar “que no es tracta d’una història de bons i dolents” com ho recorda (vegeu aquí l’article de la revista Torredembarra) i fa reviure la complexitat d’aquests dos personatges cabdals de la nostra història.


Organitzat perCambó / CompanysDescàrregues