fbpx

Amnistia Internacional torna a exigir l’alliberament de Sànchez i Cuixart i anuncia que seguirà de prop el judici per garantir que sigui just

Nou toc d’alerta per la vulneració de drets a l’Estat espanyol. En una carta enviada a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, Amnistia Internacional ha tornat a demanar l’alliberament dels dos presos polítics i ha anunciat que es miraran amb lupa el judici que se celebrarà properament per assegurar que es compleixen les garanties d’un procés just.

L’entitat considera “injustificable” el seu empresonament, i informa que seguiran denunciant internacionalment aquesta situació fins que siguin alliberats i els càrrecs de rebel·lió i sedició hagin estat retirats.

Amnistia Internacional considera que aquests càrrecs són “excessius i desproporcionats” i que s’han violat el dret d’expressió i de reunió. De fet, AI afirma que aquests dos drets emparen individus i organitzacions a opinar sobre un referèndum d’independència sempre que es vulgui.

De fet, Amnistia considera que, en el supòsit que les autoritats considerin que el 20 de setembre del 2017 s’hagués impedit fer la seva feina a la comitiva, es podria considerar en tot cas desordres públics, però en cap cas es pot justificar un any d’empresonament preventiu ni tampoc els càrrecs de rebel·lió ni sedició.

Així mateix, l’organització pro-drets humans envia un missatge molt clar: restaran amatents i monitoritzaran el judici per avaluar que es compleixin les garanties d’un judici just. Finalment, la carta acaba desitjant la seva llibertat el més aviat possible.

La carta està signada per Fotis Filippou, director de campanyes de l’oficina regional d’Europa d’AI; Esteban Beltrán, director de la secció espanyola d’AI; i Adriana Ribas, coordinadora d’AI Catalunya.

Tres avisos seriosos
Aquest no és el primer cop que Amnistia internacional demana l’alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Al mes de febrer d’aquest any, AI ja va considerar la presó preventiva “excessiva i desproporcionada”. I posteriorment, al mes d’octubre, l’entitat va demanar l’alliberament “immediat” dels dos presos polítics.

Amb aquest nou avís, ja són tres els cops que l’entitat pro-drets humans denuncia les vulneracions de drets a l’Estat espanyol, exemplificades i personificades en el cas dels dos líders socials.

Descàrregues