fbpx

Dues marxes de la dignitat caminen fins a Lledoners i Puig de les Basses per exigir la llibertat dels presos i preses polítiques

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Dolors Bassa. Tots ells ja han arribat als centres penitenciaris d’Els Lledoners, al Bages, i de Puig de les Basses, a Figueres, en el cas de Forcadell i Bassa. Per exigir-ne la llibertat, dues marxes de milers de ciutadans han sortit des d’aquests dos punts direcció a les presons. A Sant Joan de Vilatorrada, enmig del camí, s’hi ha instal·lat un escenari des d’on l’Assemblea, Òmnium i l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC) han volgut compartir la necessitat d’alliberar els presos polítics, i també permetre el retorn dels exiliats.

D’entre els assistents, membres de partits polítics de diversos colors, com Demòcrates de Catalunya, la CUP, Catalunya en Comú, ERC i el PEdECAT, i també membres de la societat civil, d’entre els quals Elisenda Paluzie, Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana.

Paluzie ha volgut enviar un missatge clar: només la República catalana “obrirà els panys d’aquestes presons” i la porta que ha de retornar els exiliats a casa. “No ens aturarem fins a fer-la realitat”, ha exclamat.

Per a Paluzie, la concentració d’avui no és només per demanar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats, sinó també per demanar l’arxivament d’aquesta causa, que ha considerat una “vergonya” per a la justícia espanyola i europea, ja que s’estan vulnerant drets individuals i col·lectius, i s’ha reprimit un amb violència policial la llibertat d’expressió i el dret a l’autodeterminació.

Finalment, Paluzie ha volgut agrair la generositat de la gent, que ha aportat, mitjançant donacions, més d’1’6 milions d’euros per pagar la fiança que el jutge Llarena ha imposat al Govern per haver donat veu a la gent. Un greuge més que cadap cop queda més en entredit, també a l’exterior, com es va quedar demostrar ahir quan, en una trobada a l’Assemblea Nacional Francesa, diputats del partit del president Macronvan quedar sorpresos, en una trobada amb Paluzie, pels fets ocorreguts a Catalunya es darrers mesos.

Nous tribunals d’excepció

Des de Figueres, el vicepresident de l’Assemblea, Pep Cruanyes, ha demanat la llibertat de tots els presos, “sense cap càrrec”,  i ha vaticinat que els Tribunals d’excepció han tornat a l’Estat espanyol. “El Tribunal Suprem i l’Audiència Nacional són tribunals d’excepció que han inventat fets per denegar la llibertat de les persones”.

“No tenim un estat de dret, sinó un estat autoritari que vulnera drets amb la repressió política”, ha afirmat. I ha subratllat que l’Estat ha tret la pols al “vell manual de repressió política” per tornar-lo a aplicar, i per Cruanyes, no es pot admetre “penalitzar els drets civils”.

Per la seva banda, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, ha reclamat la llibertat dels presos, i ha enviat un missatge a Pedro Sànchez: que la Fiscalia retiri totes les acusacions contra els presos polítics i els exiliats. Per acabar, Mauri ha demanat no parar fins enderrocar el “mur de vergonya” construït a base de mentides.

Per acabar, Diana Riba, en representació de l’Associació Catalana pels Drets Civils, ha agraït el suport de la gent, i ha qualificat de “vergonya” per a qualsevol país democràtic la situació que pateixen els presos polítics. Riba ha volgut deixar clara la diferència entre dret i justícia. “Acostar-los és un dret, justícia és que siguin lliures”, ha conclòs.

L’acte ha conclòs amb El Cant dels Segadors.

Descàrregues