fbpx

El Secretariat Nacional escull Núria Marín com a nova vicepresidenta de l’Assemblea

El plenari del Secretariat Nacional de l’Assemblea celebrat avui a Tremp ha escollit la lleidatana Núria Marín com a nova vicepresidenta de l’entitat, després de rebre el suport de més de les dues terceres parts del plenari; més concretament, de 34 dels 48 secretaris nacionals que hi han participat. Relleva, així, Jordi Pesarrodona, que va anunciar que deixava el càrrec el passat 18 de febrer.

També hi han presentat la candidatura els secretaris nacionals Jordi Vilanova i Josep Selga, tot i que com que no han assolit un consens en la primera ronda, on Marín ja ha estat la més votada, Selga ha retirat la seva candidatura. Així, ha estat en la segona ronda en què s’ha assolit el vot definitiu: 34 vots a favor de Núria Marín i 14 per Jordi Vilanova.

A l’hora de defensar el seu projecte, Marín ha volgut incidir en la idea de fomentar encara més el debat intern de l’entitat i enfortir-la, sobretot, des de les bases. També ha fet valdre la seva experiència política en diversos àmbits, basada en l’activisme, a més a més de destacar que el fet de ser de Ponent li dona una perspectiva allunyada del centralisme i una coneixença de la realitat del territori. Per concloure, ha volgut agrair la confiança del Secretariat Nacional i ha assegurat que buscarà la confluència i la col·laboració de tothom.

La màxima representació dels socis de l’Assemblea també ha escollit avui el nou coordinador de la Comissió de Projectes i Accions Sectorials (CPAS). L’únic candidat, Carles Fité i Gabarró, que es troba en el seu segon mandat com a secretari nacional i és vocal de la Cambra de Comerç de Girona, ha superat amb escreix la majoria absoluta necessària després de rebre 36 vots a favor dels 48 secretaris que han participat en el ple. Per tant, Fité relleva Eloi Gispert, que va deixar el càrrec fa poques setmanes. Amb la seva elecció i la de la vicepresidència, el Comitè Permanent recompon tots els seus membres.

Durant el ple també s’ha fet una valoració molt positiva de la Conferència Nacional per part del responsable del Grup de treball, Josep Lluís Rodríguez, i s’han aprovat diverses Propostes de Resolució. Entre aquestes últimes hi destaca la que engega el mecanisme per unes eleccions parcials al Secretariat Nacional, un procediment habitual que s’acostuma a fer a mitjan mandat. Actualment hi ha 57 secretaris nacionals. Cal cobrir, doncs, 20 vacants. També s’ha aprovat una prova pilot per difondre la campanya “Digues bon dia”, engegada per Plataforma per la Llengua, als municipis de les Assemblees Territorials del Baix Llobregat Sud.

Qui és la nova vicepresidenta de l’Assemblea?

Núria Marín Casas (Lleida) és docent dins l’educació secundària i en l’àmbit públic. Té una llarga trajectòria en l’activisme per la independència, per la llengua catalana i pels drets de les dones, sobretot per la lluita pels drets sexuals i reproductius a les comarques de Lleida. Ha participat en diferents agrupacions i organitzacions d’aquests col·lectius.

Així, va començar com a activista a la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes, on assumí tasques de direcció al Segrià.

Entre 1989 i el 2019 va militar a Esquerra Republicana de Catalunya, amb qui va ser regidora de la Paeria de Lleida del 2015 al 2019, quan va abandonar la formació en considerar que la seva deriva ideològica i estratègica deixava en un segon pla la lluita per la independència.

Forma part del Secretariat Nacional de l’Assemblea des del mandat anterior (2020-2022). Es troba, doncs, en el seu segon i darrer mandat (2022-2024).