fbpx

El Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides exigeix l’alliberament immediat dels presos polítics catalans

El Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides exigeix l’alliberament immediat dels presos polítics, considera el text vinculat, recull que el referèndum és permès i que l’Estat espanyol ha vulnerat drets fonamentals.

Cop d’efecte a la situació dels presos polítics catalans. Aquesta tarda, el prestigiós advocat Ben Emmerson ha fet públic el dictamen del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides en què demana l’alliberament immediat de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras, però també dels altres encausats.

El dictamen és fruit d’una iniciativa de les defenses dels tres presos polítics impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, al febrer del 2018, que pretenia confirmar si la situació de presó preventiva de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras vulnerava drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans, subscrita per l’Estat espanyol.

En una roda de premsa celebrada a Londres, l’advocat Ben Emmerson, acompanyat de l’advocada Rachel Lindon, ha constatat que la sentència del Grup de Treball és una advertència de l’ONU a l’Estat espanyol, i que aquesta decisió ha de ser vinculant i no es pot prendre a la lleugera.

De fet, tant Emmerson com Lindon han recordat que l’Estat espanyol, com a part implicada, ha presentat un document de 59 pàgines de defensa, però tot i això, s’han revocat cada un dels arguments presentats; s’han referit a les detencions com a “il·legals i arbitràries”, i han parlat de jutges “parcials” i “tribunals no competents” en un procediment discriminatori basat en opinions polítiques.

Emmerson ha indicat que l’Estat espanyol ha estat incapaç de donar cap expressió concreta de violència quan se’ls ho ha demanat, i ha reiterat que el comportament de Sànchez, Cuixart i Junqueras no només no ha estat violent, sinó que ha estat pacífic en cada moment.

El referèndum, permès
Un dels factors a tenir en compte és que els organitzadors del referèndum van actuar en tot moment de manera pacífica, i que tenien tot el dret a fer campanya a favor de la independència. Tant és així, que el text fet públic avui afirma que el referèndum és permès a l’Estat espanyol per a una “àmplia gamma de temes”, fins i tot el cas present, i considera que les crides a celebrar processos de participació ciutadana, ja siguin per individus o a través d’organitzacions, són “expressions legítimes de l’exercici de llibertat d’opinió i d’expressió”.

Són presos polítics
Emmerson no ha vacil·lat gens ni mica a considerar Sànchez, Cuixart i Junqueras com a “presoners polítics” en el “veritable sentit de la paraula”, una situació “inaudita” a l’Europa Occidental. Així mateix, ha aprofitat la roda de premsa per enviar un missatge a Pedro Sánchez: si el nou govern espanyol pretén demostrar que l’Estat espanyol és una democràcia governada per l’imperi de la llei, no té cap alternativa que alliberar tots els presoners polítics de manera immediata. Per aquest motiu, tant ell com el Grup de Treball han demanat que aquesta sentència sigui aplicada immediatament. Si no ho fan, Emmerson ha dit que s’enfrontaran a ser condemnats i considerats com un estat “pirata” al cor de la UE.

“Aquesta decisió hauria de marcar un punt d’inflexió en la política espanyola envers Catalunya”, ha advertit Emmerson, perquè suposa una “vulneració flagrant” de drets. “El Govern espanyol s’ha de treure els instints autoritaris heretats del franquisme i moure’s cap al segle XXI”, ha conclòs.

L’advocat anglès ha subratllat que si els acusats són enviats a presó un cop acabat el judici, s’estarà produint una “vulneració ulterior” de la legislació internacional, i Espanya serà considerada “culpable” i entrarà en col·lisió amb les Nacions Unides. En aquesta mateixa línia, Lindon ha volgut donar importància a la sentència, i ha recordat que és el primer òrgan de fora d’Espanya que s’ha mirat l’assumpte detingudament i ha conclòs que és una detenció arbitraria. “És un tribunal de l’ONU, no un de qualsevol”, ha exclamat Lindon.

Un document clar i dur
El document, de 19 pàgines, no només demana l’alliberament dels presos polítics, sinó que a més demana fins i tot indemnitzar-los per la presó preventiva sense sentència. Es qualifica aquest procés penal d’”inverosímil”, i afirma que les acusacions penals contra els acusats tenen com a objectiu “coaccionar-los” per les seves opinions polítiques.

Així mateix, constata que les ingerències públiques que condemnen obertament els acusats abans de la sentència vulneren la presumpció d’innocència i constitueixen una “ingerència indeguda que afecta la independència i la imparcialitat del tribunal”. Finalment, el Grup de Treball conclou que la detenció és “arbitrària” perquè el motiu pel qual se’ls va detenir és el resultat de l’exercici del dret a les llibertats d’opinió, expressió, associació, reunió i participació.

Descàrregues