fbpx

L’1-O no és simbòlic: l’Assemblea exigeix la publicació de la declaració d’independència al DOGC

Un any després de la declaració d’independència que el Parlament va aprovar per majoria absoluta amb 70 vots a favor, i que ratificava el resultat del referèndum d’autodeterminació de l’1-O, ni la pluja ni el fred han impedit que la ciutadania exigeixi avui al Govern i al Parlament que publiquin el text d’aquella declaració al DOGC i al BOPC. Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa han aplegat ciutadans que, des de primera hora, han fet cua per entrar al registre les peticions.

Si bé a Tarragona no s’ha pogut fer l’acte polític a causa del mal temps, als altres municipis sí que s’hi han pogut fer. L’acte ha remarcat la importància de seguir endavant per aconseguir la República catalana, i sobretot ha fet èmfasi en la validesa de l’1-O, no devaluar-lo, tot reiterant que no va ser simbòlic i que només hi ha una certesa: aplicar allò que es va guanyar a les urnes i que es va declarar al Parlament: la República catalana.

A Barcelona, la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha descrit com “agredolç” el dia, però ha demanat posar en valor la declaració d’independència, ja que té el valor “d’un vot majoritari” d’un parlament democràtic. Per aquest motiu, ha instat el Parlament a publicar la Declaració al BOPC i després que el Govern ho faci al DOGC. “No podem amagar que el Parlament va declarar i votar formalment la declaració d’independència”, ha afegit.

Estratègies compartides i deures per fer
Paluzie ha desgranat accions que es duran a terme per començar a posar en valor la Declaració. Primer, teixir una estratègia “compartida”, instant el Govern i la Generalitat que es preparin per a “escenaris de no-negociació”. També ha explicat que es duran a terme accions perquè la societat civil estigui més preparada per fer efectiva la independència, sobretot, amb iniciatives de consum estratègic. I en l’àmbit municipal, ha recordat que ja s’estan impulsant primàries per aconseguir no només alcaldies independentistes, sinó també per “traslladar valors republicans” de regeneració democràtica.

La presidenta de l’Assemblea ha lligat tot això amb la mobilització que anirà inevitablement lligada amb la “farsa” de judici que es farà al Suprem dels presos polítics. En aquesta línia, Paluzie ha subratllat la importància de la resolució signada ahir al Parlament britànic per 6 diputats de diversos partits polítics que demana l’alliberament immeditat de la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell. “És una vergonya que a l’Europa del segle XXI la presidenta d’un Parlament democràtic estigui en presó preventiva i acusada de crims inventats”, ha afegit.

Per a Paluzie, cal que el missatge polític que es traslladi al món és que l’Estat espanyol vulnera els drets individuals, perquè té com a objectiu prioritari “impedir el dret d’autodeterminació i la independència de Catalunya”, i això els fa caure en una “obsessió” per la unitat d’Espanya que els permet tot tipus de vulneracions dels drets individuals i col·lectius. Per això, és “urgent i necessari” tenir una República catalana de drets i llibertats per a tothom, ha conclòs.

Descàrregues