fbpx

L’Assemblea debat sobre el present i futur de Catalunya a Amsterdam

El passat divendres, Tayssir Azouz, Secretari Nacional de l’Assemblea, va participar a una conferència-debat organitzat per l’Assemblea Exterior de l’ANC dels Països Baixos a Amsterdam sobre la situació que està patint Catalunya i el seu futur. Sota el títol “Catalonië hoe nu verder?”, Azouz va explicar amb diversos exemples com el moviment independentista és un moviment pacífic, obert i divers i sobretot pacífic. A diferència d’altres processos d’emancipació nacional, europeus i mundials, el català es basa en processos plenament democràtics i pacífics. Per això, Azouz va demanar no menystenir ni ignorar moviments tan potents com el català.

Des d’Amsterdam, Azouz també va fer una crida als ciutadans europeus a actuar davant la degradació de la democràcia espanyola. De fet, va demanar que tothom se’n fes responsable, perquè a l’Espanya del segle XXI els drets més fonamentals estan sent atacats. I va enumerar alguns exemples, com els professors acusats d’odi per haver promogut el debat a les aules sobre els fets de l’1 d’octubre, i es va preguntar per a què serveix l’escola si no és per promoure-hi el debat.

Azouz també va recordar que hi ha dos rapers amb penes de presó, un dels quals es troba exiliat, per les lletres de les seves cançons. “Tot això és molt preocupant”, i un cop més, va interpel·lar els ciutadans europeus per fer front a la repressió que pateixen els ciutadans a l’Estat espanyol. “La crisi catalana és la crisis europea”, va afegir.

En aquesta mateixa línia, Azouz va recordar que l’Estat espanyol té presos polítics, i va subratllar que el 21 de desembre, quan es van celebrar les eleccions, però també avui dia, hi ha càrrecs electes empresonats, i es va preguntar com podia ser normal denegar el dret de representació política a ciutadans europeus al segle XXI i com es pot empresonar algú per haver permès el debat polític al Parlament. En conseqüència, Azouz va demanar l’alliberament dels presos.

Finalment, va elogiar l’Europa dels drets i valors fonamentals, basats en la democràcia i la pau, i va recordar que el projecte republicà està basat en valors plenament democràtics, amb un objectiu d’establir un nou contracte social. “Com més votem, més profunda serà la democràcia”, va concloure.

L’acte va cloure amb un debat públic on van sorgir temes sobre què representa el procés català per als Països Baixos, i on també es va reflexionar sobre la democratització de la governança internacional i la importància de reforçar valors bàsics en contextos democràtics sobre la llibertat d’expressió i d’organització.


Aquí pots veure el vídeo del debat

Descàrregues