fbpx

L’Assemblea envia una carta al Consell d’Europa i a l’ONU per denunciar la vulneració de drets a l’Estat espanyol i donar a conèixer la #VagaDeFam

L’Assemblea Nacional Catalana va enviar dilluns, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, una carta a Dunja Mijatović, de l’Oficina de la Comissaria dels Drets Humans del Consell d’Europa, i a Michelle Bachelet, Alta Comissaria dels Drets Humans de les Nacions Unides, per donar a conèixer les vulneracions dels drets humans que exerceix l’Estat espanyol i les vagues de fam que duen a terme Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.

Es pot llegir a continuació:

Barcelona, 10 de desembre 2018

 

Ref.: Vaga de fam per reclamar els Drets Humans i Bàsics a Catalunya

Benvolguda Alta Comissària dels Drets Humans de les Nacions Unides, Benvolguda Sra. Bachelet,
Benvolguda Comissària dels Drets Humans del Consell d’Europa, Benvolguda Sra. Mijatović,

Jo, Elisenda Paluzie, li adreço aquesta carta com a presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), una organització de la societat civil catalana que promou, d’una manera pacífica i democràtica, l’assoliment de la independència de Catalunya. L’ANC és un actor clau de la societat civil catalana en el procés polític actual. Entre les moltes activitats que duem a terme, destaca l’organització, des de l’any 2012, de les manifestacions anuals i massives per a la Diada Nacional de Catalunya. Manifestacions que han portar més d’un milió de persones als carrers de Barcelona en un ambient sempre festiu i alegre.

El motiu de trametre-li aquesta carta és per demanar-li assistència, ja que els meus dos predecessors, el Sr. Jordi Sànchez i la Sra. Carme Forcadell, estan empresonats de forma preventiva des de fa molt de temps, conjuntament amb set presos polítics més, i altres dissidents polítics s’han vist forçats a marxar a l’exili. Van presentar recursos d’empara per protegir els seus drets constitucionals i contra aquest detenció arbitrària i indefinida. Aquests recursos estan bloquejats il·legalment i es tracta d’una situació que tots hem de denunciar.

Des que el nostre exercici del dret a l’autodeterminació ha estat obstaculitzat, Espanya ha violat, conseqüentment, els nostres drets humans, civils i polítics com a minoria catalana, els quals són definits a la Carta de les Nacions Unides, al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i a la Convenció Europea de Drets Humans, tots ells signats i ratificats per Espanya. Cap d’aquests tractats, ni tampoc la llei espanyola, han estat respectats pel que fa als presos polítics.

El Tribunal Constitucional es nega a decidir sobre els recursos d’empara presentats pels presos per a protegir els seus drets constitucionals i en relació amb la legalitat de la seva detenció preventiva. Però, com estipula la doctrina interna del mateix Tribunal, aquest està legalment obligat a decidir en un marge de 30 dies. En negar-se a decidir sobre aquests recursos, presentats alguns d’ells ara fa més d’un any, el Sr. Jordi Sànchez (expresident d’ANC) i el Sr. Jordi Cuixart (president Òmnium Cultural, una altra organització de la societat civil catalana), juntament amb altres presos polítics, veuen bloquejat el seu camí cap al Tribunal Europeu de Drets Humans d’una manera conscient i il·legal.

Per denunciar aquesta violació dels seus drets, per motius clarament polítics, que està cometent el Tribunal Constitucional, els Srs. Jordi Sànchez i Jordi Turull van començar una vaga de fam el dia 1 de desembre de 2018, la qual ha estat seguida pels Srs. Quim Forn i Josep Rull, amb el mateix objectiu de denúncia, el 3 de desembre 2018.

El que demanen tots ells és, bàsicament, el respecte dels seus drets a poder tenir un judici just i de poder tenir accés a tots els instruments i recursos legals, com qualsevol altre ciutadà. Com a ANC, apel·lem que denunciï aquesta violació dels drets fonamentals. I també li volem demanar que enviï observadors per seguir els procediments legals i els judicis contra els presos polítics catalans i els altres dissidents polítics. Espanya ha de respectar l’Estat de dret i el seu ordre legal intern, tant com els tractats internacionals l’hi obliguen. No es pot demanar menys.

És crucial que el Tribunal Constitucional faci un pas endavant i aixequi el seu bloqueig il·legal contra aquests recursos. Per això els demanem, com a comissaris de Drets Humans, que es pronunciïn contra aquest bloqueig i sobre la necessitat que Espanya respecti els drets humans i fonamentals. Necessitem el seu pronunciament, per ajudar a salvaguardar la nostra llibertat, per defensar la democràcia, per mantenir l’Estat de dret, que s’està enfonsant a Espanya, i per protegir la dignitat humana i els drets humans, inclosos els de les minories nacionals, com som nosaltres, els catalans.

S’adjunta a aquesta carta un informe sobre la degradació general dels drets humans a Espanya. Ens agradaria molt poder reunir-nos amb vostès i parlar d’aquesta assumpte en profunditat, de manera que, per a qualsevol pregunta o aclariment que puguin tenir, restem a la vostra disposició.

Ben cordialment,

Elisenda Paluzie
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana