fbpx

Les entitats sobiranistes denuncien la repressió política durant els Jocs Mediterranis i reclamen l’oficialitat de les seleccions esportives catalanes

Aprofitant la repercussió internacional dels Jocs del Mediterrani, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Plataforma Proseleccions Catalanes, i els partits polítics independentistes (ERC, PeDECAT i CUP) han organitzat aquest matí una roda de premsa per donar a conèixer la repressió política i judicial que exerceix l’Estat espanyol a Catalunya i per reiterar el seu compromís i voluntat d’aconseguir l’oficialitat de les seleccions esportives catalanes.

Davant del balcó del Mediterrani, a la Rambla Nova de Tarragona, Elisenda Paluzie, Presidenta de l’ANC, ha subratllat l’”anormalitat” que suposa celebrar aquests jocs en un “context de repressió política” on hi ha presos polítics i exiliats “pel simple fet d’haver organitzat un referèndum d’autodeterminació”, molts d’ells acusats de delictes “falsos i inventats”. Per això, Paluzie ha afirmat que des de l’Assemblea s’aprofitarà “tots els esdeveniments” per denunciar aquesta “anormalitat” i “vulneració flagrant” de drets.

Així mateix, Paluzie ha lamentat que Catalunya no estigui representada amb selecció pròpia als Jocs del Mediterrani, i ha recordat que Catalunya és una nació que va ser potència del Mediterrani i que vol i pretén tenir una vinculació amb tots els pobles que hi habiten.

Al seu torn, Sergi Blàzquez, vicepresident de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, ha reiterat que l’esport català “té dret a tenir representació pròpia”, i s’ha mostrat “decebut” perquè Catalunya no sigui representada en aquests Jocs. “No anem en contra de ningú, el que volem és poder participar-hi com una nació més”. Blàzquez s’ha mostrat contrariat perquè, també en aquests Jocs, l’esport català torni a ser “invisible”, i ha recordat que hi ha membres del Govern empresonats i a l’exili, a qui ha desitjat el seu retorn i alliberament.

Finalment, Rosa Maria Codines, d’Òmnium Cultural Tarragonès, s’ha mostrat dolguda per la situació de repressió que pateix Catalunya, i ha lamentat que un esdeveniment d’aquesta magnitud, que hauria de ser motiu de celebració, “no es veu amb l’alegria que s’hauria d’haver vist”. Com Paluzie i Blàzquez, Codines ha reiterat la necessitat que Catalunya estigui representada esportivament a nivell internacional.

A l’acte, a més de les entitats i partits polítics, hi ha participat Ferran Civit, representant de l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), qui ha constatat que tant a la riba nord com a la riba sud del Mediterrani “s’estan vulnerant drets civils, socials i polítics, i a Catalunya també” i ha tingut un record per tota aquella gent que intenta sobreviure “fugint i creuant” la Mediterrània, lluitant contra els “elements” i “hostilitat” d’alguns països del nord del Mediterrani.

Descàrregues