fbpx

Ben Emmerson porta el cas dels presos a l’ONU

  • Emmerson ha presentat un recurs perquè NNUU confirmi que la presó preventiva vulnera drets fonamentals
  • Emmerson és relator especial de les Nacions Unides per als drets humans i un referent internacional en la matèria  amb més de 25 anys de carrera. Ha representat Marina Litvinenko o les víctimes de pederàstia de l’església irlandesa, així com també ha estat crític amb la llei mordassa aprovada pel govern espanyol

El prestigiós advocat britànic Ben Emmerson es posa al capdavant de la causa pels presos polítics catalans. Aquest dijous 1 de febrer del 2018, ha denunciat el cas davant les Nacions Unides. Concretament, Emmerson, una eminència mundial en el dret internacional humanitari, ha presentat una comunicació al Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària – Working Group on Arbitrary Detention perquè confirmi si la situació de presó preventiva de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras vulnera drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans, subscrita per l’Estat espanyol.

Tal com el mateix Emmerson ha confirmat en una roda de premsa a Londres, la petició insta al Grup de Treball a exigir al govern espanyol la llibertat immediata de Cuixart, Sànchez i Junqueras i posar punt final a les nombroses violacions de la Declaració Universal de Drets Humans i de la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics.

Emmerson argumenta que hi ha evidències clares que s’han vulnerat drets fonamentals com la llibertat d’expressió, manifestació i participació. També el dret a tenir un judici just i afegeix que Cuixart, Sànchez, Forn i Junqueras són a la presó en un cas clar de discriminació per motius polítics. En la seva exposició, Emmerson subratlla que tots aquests drets estan protegits per la Declaració Universal de Drets Humans  i la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics.

En els propers dies, aquest organisme de les Nacions Unides comunicarà al govern espanyol que ha rebut la petició i que inicia una investigació a partir de la qual els experts avaluaran els arguments elevats per Emmerson. i, posteriorment, el Grup de Treball es pronunciarà. Les conclusions no són vinculants però són un element de pes per a qualsevol tribunal internacional. Aquest organisme de Nacions Unides ha fixat posició sobre la vulneració de drets humans a països com Veneçuela, Ruanda o l’Iran.

Qui és Ben Emmerson?

Membre fundador bufet d’advocats Matrix Chambers, Ben Emmerson és una eminència mundial en dret internacional humanitari i drets humans. Acumula més de 25 anys d’experiència litigant davant de tribunals internacionals, inclosa la Cort Internacional de Justícia, el Tribunal Europeu de Drets Humans, el Tribunal Penal Internacional i el Tribunal Penal Internacional per a l’ex-Iugoslàvia. Del 2012 al 2017, va ser relator especial de les Nacions Unides per als drets humans i la lluita contra el terrorisme.

Clients i casos rellevants

Llei mordassa Govern espanyol (2015). Va ser un dels relators de les Naciones Unides que va advertir el govern espanyol que la llei de seguretat ciutadana, més coneguda com a llei mordassa, suposa una amenaça sobre els drets humans i llibertats fonamentals dels individus i els drets de manifestació i expressió.

Maria Litvinenko (2015). Emmerson va ser l’advocat de la dona de l’ex agent rus Alexander Litvinenko, mort al 2000 després de ser enverinat a Londres. Emmerson la va representar durant la investigació i, després de conèixer les conclusions que apuntaven directament Putin, va demanar al Regne Unit que actués contra el que considerava “acte terrorista i nuclear”.

Moazzam Begg (2013). Ciutadà britànic va estar empresonat injustament a Guantànamo, durant 6 mesos, acusat de terrorisme a la guerra civil de Siria.

Com a relator de les Nacions Unides també ha denunciat la repressió política a l’Aràbia Saudita i la tortura a països com Tunísia.

Què és el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària?

És un mecanisme creat pel Consell de Drets Humans de les Nacions Unides en el qual experts en la matèria investiguen detencions que puguin atemptar contra els principis establerts per tractats internacionals com la Declaració Universal dels Drets Humans. Des de la seva creació, l’any 1991, ha emès més de 600 dictàmens.

El Grup de Treball sobre detenció arbitrària ja va emetre un comunicat després del referèndum de l’1 d’octubre on feia una crida al govern espanyol a respectar plenament els drets fonamentals, inclosa la llibertat de reunió i associació, i l’instava al diàleg polític. El grup de treball també s’ha pronunciat en altres ocasions sobre l’ús persistent de l’Aràbia Saudita de lleis antiterroristes per perseguir activistes pacífics; han demanat a l’Iran que anul·li una pena de mort contra l’acadèmic Ahmadreza Djalal condemnat per espionatge; han condemnat l’empresonament de l’advocat de drets humans xinès Jiang Tianyong; i ha instat el govern de Xile a no aplicar la llei antiterrorista contra els pobles indígenes.


El document de la denuncia es pot trobar íntegrament aquí

Descàrregues