fbpx

Compte enrere cap a la Via Pirinenca

L’acte central del proper 2 de juliol tindrà lloc a Guils de Cerdanya, des d’on es donarà el tret de sortida a l’acció d’il·luminar simultàniament més de 300 cims al llarg de tots els Pirineus per reivindicar la plena sobirania de Catalunya i Euskal Herria.

Aquest divendres, 10 de juny, l’Assemblea i la FEEC han presentat els últims detalls de la Via Pirinenca a la Llibreria Ona, al carrer Pau Claris de Barcelona. L’acte central, organitzat en col·laboració amb Gure Esku, tindrà lloc el 2 de juliol a l’Estació d’Esquí Nòrdic Guils-Fontanera (Guils de Cerdanya). Des d’allà es donarà el tret de sortida a l’acció d’il·luminació simultània al llarg de tots els Pirineus. Ja s’han tancat més de 300 cims, dels quals 150 ja estan tancats a Catalunya, a l’espera de confirmar-ne 70 més. L’acció compta amb la col·laboració d’Òmnium Cultural, la Sectorial d’Artistes de l’Assemblea i la Fundació Reeixida.

En aquest sentit, la presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, ha destacat que la Via Pirinenca “és l’acció artística més gran de caràcter polític que s’ha projectat mai a Europa”, i que “Catalunya i Euskal Herria aspirem a la plena sobirania, a decidir lliurement el nostre futur i a fer-lo realitat. Volem que es respectin les decisions que prenguin els pobles de forma lliure, reivindiquem que la nostra veu sigui escoltada i exigim respecte per als nostres respectius pobles, com és el cas del desig d’independència de Catalunya.”

El vicepresident de l’entitat, Jordi Pesarrodona, ha estat l’encarregat de presentar l’acte, i ha recordat que “aquestes setmanes hem vist una onada de joves que acudeixen als tribunals espanyols per haver exercit els seus drets, a qui jo prefereixo anomenar lluitadors. Aquestes persones necessiten tot el nostre suport, i amb la Via Pirinenca també volem denunciar aquestes injustícies”.

La línia de llum que recorrerà la serralada es crearà amb farells especials i llanternes frontals, per reivindicar el dret d’autodeterminació dels pobles i reclamar l’atenció de la comunitat internacional cap a una causa justa. A més, es farà explícit el rebuig cap a les fronteres imposades, a la repressió i als obstacles antidemocràtics que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels pobles basc i català.

La participació a la Via Pirinenca està oberta a tota la ciutadania, amb molts cims preparats per al públic general, però també n’hi haurà d’altres d’alta complexitat on l’activitat estarà estrictament reservada a muntanyencs experts. Les inscripcions es poden fer en aquest enllaç. Pròximament s’obriran les inscripcions també a una de les Rutes de la Llibertat que la Fundació Reeixida organitza per recordar les persones que creuaven els Pirineus per salvar vides durant la Segona Guerra Mundial.

Descàrregues