fbpx

Gran èxit de la vaga general: carrers desbordats a favor dels drets socials, civils i laborals i en contra de l’inici del judici a l’1-O

Seguiment massiu de la vaga general d’avui. Segons dades públiques facilitades per la Intersindical-CSC, el sindicat convocant, la d’avui podria ser la segona vaga més gran dels darrers 15 anys després de la del 3 d’octubre del 2017. El seguiment de la vaga ha estat d’un 24% en la funció pública; un 20% a l’Ajuntament de Barcelona; un 28% en l’ensenyament públic; un 67% a les universitats públiques; un 9’1% a la sanitat pública; i un 30% al comerç.

De fet, el gran èxit s’ha traduït aquesta tarda a Barcelona en una immensa manifestació que ha aplegat 200.000 persones que han omplert el passeig de Gràcia de dalt a baix, fins a la cruïlla amb Gran Via.

En declaracions abans de la marxa, el vicepresident de l’Assemblea, Pep Cruanyes, ha valorat positivament la jornada de vaga i s’ha referit també als acusats que avui declaren al Tribunal Suprem i que una delegació de l’Assemblea, encapçalada per la presidenta Elisenda Paluzie, secretaris i exsecretaris de l’Assemblea, han volgut acompanyar. Cruanyes s’ha referit sobretot a Jordi Sànchez, que està imputat “per haver exercit la direcció d’una associació democràtica” i per dur a terme “accions democràtiques”, com manifestacions, que entren “dins la llibertat d’expressió”.

Per tot això, Cruanyes ha qualificat la situació d’”intolerable” en una societat democràtica. Dit això, Cruanyes ha afegit que l’Assemblea respondrà a aquesta repressió de l’única manera possible: seguir actuant políticament, plantant cara pels objectius de l’entitat, que són el dret a l’autodeterminació i la independència de Catalunya.

Voluntat de criminalitzar l’autodeterminació
David Fernàndez, Estel Solé, Martí Anglada i Anna Sallés han estat els encarregats de llegir el manifest unitari al final de la manifestació, en què s’ha afirmat que la causa general oberta contra del dret a l’autodeterminació del poble català persegueix l’objectiu de castigar de forma exemplar els responsables polítics. “Volen que mai més ningú gosi intentar de nou una nova política que pugui posar en qüestió a unitat territorial de l’Estat espanyol” per impedir qualsevol via d’apoderament popular que comporti una amenaça per als poders fàctics de l’Estat.

Per tot això, doncs, creuen que el que està en joc en aquest judici és el dret a l’autodeterminació, una lluita compartida també per altres pobles i col·lectius de l’Estat, que mostraran el seu suport el proper 16 de març a Madrid, conjuntament amb entitats catalanes. Així mateix, reafirmen la vaga general com un instrument per fer sentir la veu dels treballadors per dir prou a les constants agressions i vulneracions de drets. Finalment, s’ha fet una petició per la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats, en favor dels drets civils, polítics, socials, laborals i l’autodeterminació

La resignació ja s’ha acabat
Àngels Massip, membre de la Intersindical-CSC, ha constatat que només la lluita de classes popular permet conquerir nous drets, i ha fet una advertència: “estem preparats per mobilitzar-nos els cops que calgui. L’etapa de la resignació ha quedat enrere!”. “Volen que seguim agenollats”, ha dit, però ha estat contundent: “Ens mantindrem tossudament alçats per construir el nostre futur com a classe treballadora” en una Catalunya en la qual s’assumeixi que sense drets no hi ha llibertat.

Al seu torn, Ramon Font, portaveu de la USTEC, sindicat majoritari de l’ensenyament i que ha secundat la vaga, ha enviat un agraïment als 32.400 docents que avui han fet vaga, i ha traslladat un missatge a l’Estat que els acusa d’adoctrinament: “seguirem parlant de política a l’aula”, i seguiran defensant els drets sempre que calgui, també fent vagues. “Farem totes les vagues que calgui”, ha conclòs.

Descàrregues