fbpx

La Via Pirinenca ja és aquí!

L’acte central del pròxim dissabte 2 de juliol tindrà lloc a Guils de Cerdanya, des d’on es donarà el tret de sortida a l’acció d’il·luminar simultàniament més de 300 cims al llarg de tots els Pirineus per reivindicar la plena sobirania de Catalunya i Euskal Herria.

L’acte central de la Via Pirinenca, organitzat per l’Assemblea, l’entitat sobiranista basca Gure Esku i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, tindrà lloc el pròxim dissabte, 2 de juliol, a l’Estació d’esquí nòrdic Guils-Fontanera (Guils de Cerdanya). Des d’allà es donarà el tret de sortida a l’acció d’il·luminació simultània al llarg de tots els Pirineus. L’acte es podrà seguir en directe des d’aquest enllaç.

Ja s’han tancat gairebé 300 cims, dels quals 130 a Catalunya, i encara en queden 20 de disponibles. L’última addició ha estat l’extensió de la Via fins a Mallorca, on també s’il·luminaran cims de la mà de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca. La Via Pirinenca compta amb la col·laboració d’Òmnium Cultural, Artistes de la República i la Fundació Reeixida.

L’acte comptarà amb les intervencions de la presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu; la presidenta de Gure Esku, Amalur Álvarez; el president de la FEEC, Jordi Merino; l’alcalde de Guils de Cerdanya, Josep Mendo; Marc Sellarès, d’Artistes de la República i Dídac Amat, d’Òmnium Cultural.

L’acte central a l’Estació d’Esquí Nòrdic Guils-Fontanera de Guils de Cerdanya tindrà lloc a les 21.15h. S’hi pot accedir de forma gratuïta i està obert al públic. L’aparcament és gratuït i tant aquest com els lavabos estaran localitzats a 100 m de la zona de l’acte.

La línia de llum que recorrerà la serralada es crearà amb farells especials i llanternes frontals, per reivindicar el dret d’autodeterminació dels pobles i reclamar l’atenció de la comunitat internacional cap a una causa justa. A més, es farà explícit el rebuig cap a les fronteres imposades, a la repressió i als obstacles antidemocràtics que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels pobles català i basc.

El projecte serà un gran repte que perdurarà en la memòria de la ciutadania. Per primera vegada, els Pirineus s’il·luminaran de punta a punta, de l’oceà Atlàntic al mar Mediterrani, l’acció artística més gran de caràcter polític que s’ha projectat mai a Europa.

Les inscripcions a la Via Pirinenca ja s’han tancat, però amb l’ànim d’arribar al màxim nombre de cims possibles, aquells que encara vulguin participar-hi poden contactar a info@viapirinenca.cat.

A més, aquelles persones que vulguin gaudir de l’acció amb un rerefons d’història, també es poden unir a la Ruta de la Llibertat, que la Fundació Reeixida organitza per recordar les persones que creuaven els Pirineus per salvar vides durant la Segona Guerra Mundial.

Les entitats organitzadores també fan una crida a professionals de la fotografia que vulguin participar a l’acte de forma voluntària per capturar la Via en el seu màxim esplendor. Qui hi tingui interès pot contactar a fotografia@viapirinenca.cat per a més informació.