Les entitats han presentat informes de vulneracions de drets humans per part de l’Estat en el marc de l’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides a Espanya.
L’Assemblea i altres organitzacions catalanes de la societat civil han fet arribar a les Nacions Unides informes sobre vulneracions de drets humans per part de l’Estat espanyol, posant en relleu abusos de drets civils, polítics, culturals i socioeconòmics.
L’Assemblea s’ha afegit a una vintena d’entitats catalanes que han mostrat el seu compromís amb la defensa i promoció dels drets humans. Entre les recomanacions que les entitats han traslladat hi ha la demanda que es garanteixi l’aplicació de la Llei d’amnistia, la fi de la judicialització del conflicte, la protecció del model d’immersió lingüística, així com posar fi a la instrumentalització de la legislació antiterrorista per perseguir activistes i a l’espionatge il·legal, garantint una investigació exhaustiva del CatalanGate, entre d’altres.
El passat mes d’octubre l’Assemblea i l’Organització de Nacions i Pobles No Representants (UNPO) van enviar una comunicació conjunta a l’Oficina de l’Alt Comissionat de Drets Humans, en el marc del quart Examen Periòdic Universal (EPU) del Regne d’Espanya, que tindrà lloc enguany al mes de maig.
A l’informe, s’hi detalla la politització i manca d’independència del sistema judicial a l’Estat espanyol, la criminalització del moviment independentista català, l’ús de falses acusacions de terrorisme, l’abús al dret a la intimitat a causa de l’espionatge il·legal contra independentistes i el soscavament de la llengua catalana a l’ensenyament.
L’Examen Periòdic Universal (EPU) és un mecanisme dissenyat per supervisar com els estats membres de l’ONU implementen els tractats als quals estan subjectes en matèria de drets humans, amb l’objectiu d’abordar les preocupacions i despertar, donar suport, promoure i protegir els drets humans a cada país.
Llegeix els informes presentats.