L’Assemblea s’adhereix a la demanda davant el Tribunal d’Estrasburg a favor del debat lliure sense límits a la llibertat d’expressió en el Parlament

L’ANC considera que la situació de bloqueig davant les Iniciatives de Legislació Popular planteja seriosos dubtes sobre l’efectivitat del sistema de protecció de drets fonamentals a Espanya.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) s’adhereix a la demanda contra Espanya davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) a favor del debat lliure, sense límits a la llibertat d’expressió, en el Parlament de Catalunya. L’ANC s’afegeix així a la demanda que la Comissió Promotora de la Iniciativa legislativa popular per la Regulació de l’Estatut polític de Catalunya va interposar el 13 de gener del 2025 al Tribunal d’Estrasburg. Una iniciativa que va iniciar el 2024 amb dues Iniciatives Legislatives Populars (ILP) que van ser frenades per la mesa del Parlament o per l’acció del Tribunal Constitucional a petició del govern espanyol, i que enguany s’han ajuntat i s’han portat a Estrasburg en forma de demanda, on actualment està a l’espera de ser admesa a tràmit.

En aquests tràmits al TEDH, és positiu i favorable als interessos de la demanda que les entitats representatives de la societat civil manifestin la seva adhesió a la petició. Les adhesions recollides conformen un conjunt de documents annexos a la mateixa demanda que ajuden el tribunal a ponderar el suport ciutadà de la iniciativa. En aquest sentit, l’Assemblea se suma a la demanda pels següents motius:

  • El cas afecta directament el dret de participació política dels ciutadans a través de les Iniciatives Legislatives Populars (ILP), un mecanisme essencial de la democràcia participativa que complementa el sistema representatiu, reconegut constitucionalment a Espanya. Per això, resulta especialment preocupant que les resolucions dictades per un òrgan d’una Assemblea legislativa que afectin l’admissió o la tramitació d’una ILP, malgrat la seva rellevància, no tinguin un control judicial per part dels tribunals ordinaris, ja que no es preveu aquesta previsió en la legislació espanyola.
  • En quedar reservada la funció judicial revisora de la decisió adoptada per la mesa del Parlament de Catalunya de manera única i exclusiva al Tribunal Constitucional, entenem que resulta contrari als drets fonamentals reconeguts pel TEDH i protegits pel TEDH (drets d’accés a un Tribunal, a un recurs efectiu i a un procés just) que el Tribunal Constitucional no compleixi amb la funció que li correspon no admetent a tràmit el recurs d’empara presentat, tenint en compte que la transcendència constitucional de la qüestió suscitada està més que justificada, tant per raó de la matèria objecte de la ILP inadmesa a tràmit, com per la intensitat de les vulneracions de drets fonamentals que es denuncien.

Finalment, l’Assemblea considera que aquesta situació planteja seriosos dubtes sobre l’efectivitat del sistema de protecció de drets fonamentals a Espanya. Tant pel que fa al dret a la participació política que, en aquest cas va resultar lesionat en impedir que s’iniciessin els tràmits per possibilitar un debat parlamentari sobre una proposta ciutadana, com per no admetre’s a tràmit el recurs d’empara interposat contra la decisió de la mesa del Parlament de Catalunya.

Descàrregues

Assemblea Nacional Catalana
Resum de privacitat

Aquest és el configurador avançat de cookies pròpies i de tercers. Aquí pots modificar els paràmetres que afectaran directament la teva experiència de navegació en aquesta web.