fbpx

Les entitats internacionals ACAT i FIACAT se sumen a les veus que demanen la llibertat pels presos polítics catalans

Nous suports internacionals que demanden l’alliberament dels presos polítics. Aquest cop, han estat dues ONG. D’una banda, la Federación Internacional de la Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura Espanya-Catalunya (ACAT), i de l’altra, la Fédération internationale de l’Action des chrétiens pour l’abolition de la torture (FIACAT).

Les dues entitats han denunciat en un comunicat l’empresonament d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tot remarquen el “caràcter pacífic” de les entitats que representen o han representat: l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

Tenint en compte les obligacions d’Espanya en virtut del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966, les dues entitats denuncien la detenció “prolongada i arbitrària” dels quatre empresonats, una mesura “desproporcionada” tenint en compte la gravetat de les seves accions, i en demanen la llibertat immediata

Uns delictes desproporcionats

ACAT i FIACAT indiquen que els delictes de sedició i rebel·lió, pels quals estan acusats, són delictes “particularment greus” que poden comportar penes d’entre 10 i 30 anys de presó, i que no s’adeqüen ni són apropiats pels actes que van dur a terme, que són, al cap i a la fi, la llibertat expressió de manera “no-violenta” i el seu dret de “reunió pacífica”.

Les entitats assenyalen que no es tracta tant del fet que el Tribunal Constitucional hagi suspès la llei del referèndum, sinó que hi hahagut una “restricció desproporcionada a la llibertat d’expressió” dels quatre empresonats.

Les denúncies de l’ACAT i la FIACAT se sumen a altres veus internacionals que han anat emergint en contra de l’empresonament dels quatre detinguts. Una de les veus és la de Ben Emmerson, a qui també mencionen al comunicat, que s’encarrega des de fa algunes setmanes de la defensa dels presos polítics davant de l’ONU, i on traslladarà el rebuig a la presó preventiva i a la vulneració de drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans.

També Amnistia Internacional, concretament Gauri Van Gulik, directora d’AI a Europa, ha considerat recentment “excessiva i desproporcionada” la presó preventiva de Sànchez i Cuixart i ha advertit que cal retirar els càrrecs de sedició i rebel·lió.