fbpx

Lledoners exigeix plantar cara a l’Estat espanyol i no legitimar els judicis contra els presos polítics

El Pla de Lledoners ha quedat ple aquesta tarda en l’acte que diverses entitats i partits polítics havien organitzat per exigir la llibertat dels presos polítics, el dia que fa un any que Oriol Junqueras i Joaquim Forn són a la presó i en què s’han conegut les peticions de pena de la FIscalia. L’Assemblea, que ha fet una crida a concentrar-se davant dels centres penitenciaris avui, també hi ha estat present.

Hi han assistit familiars i amics dels presos i exiliats, membres de l’ACDC, l’advocat Aamer Anwar, col·lectius de Bombers, Mossos, Agents Rurals, les ADIC, Lluís Llach i el President de la Generalitat, Quim Torra, que ha afirmat que el judici que es durà a terme no va contra els presos, ni contra els votants, ni tampoc contra els que van sortir el 3-O, sinó que va contra tot el poble, i ha refermat la idea que al judici no s’hi anirà a defensar-se de res, sinó a acusar l’Estat espanyol. Torra ha recordat que al país hi ha tres grans consensos: primer, el republicanisme de la societat catalana; segon, no està disposat a tolerar la repressió; tercer, la ciutadania vol exercir el dret a l’autodeterminació.

El president del Consell Assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, Lluís Llach, ha reclamat i exigit unitat estratègica als assistents a l’acte, especialment, als diputats i els membres del Govern assistents, i ha tingut paraules d’agraïment i estima cap als presos polítics i els exiliats.

La societat, organitzada
Des de l’ACDC, Meritxell Lluís ha recordat que posar les urnes “no és delicte”. Sí que ho és, en canvi, “voler empresonar la voluntat d’un poble que vol ser lliure”. Les ADIC, també presents, han afirmat que no hi ha cap altra manera d’alliberar presos i exiliats si no és alliberant el país, i han demanat no legitimar aquest judici, ni tampoc acceptar cap sentència. “No esperem l’absolució, exigim l’anul·lació. Això vol dir estar disposats a la desobediència”, han conclòs.

Els col·lectius de Bombers, Mossos i Agents Rurals, representats avui per Albert Donaire, han recordat la detenció del conseller Forn, i han lamentat el fet que s’hagi definit el cos policial de Catalunya com un “organisme criminal”. També han lamentat que molts bombers hagin estat imputats per delictes d’odi quan només van defensar i garantir la seguretat dels ciutadans durant l’1-O.

Familiars, amics i advocats, presents
L’advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwat, ha constatat davant la gentada aplegada que les democràcies no tenen presos polítics, tampoc empresonen líders polítics, i que avui, l’Estat espanyol actua amb l’esperit de Franco. Anwar també ha subratllat que l’Estat espanyol ha criminalitzat opinions i vots, i que el mandat per la independència prové de la gent, no pas de l’Estat espanyol.

Laura Masvidal, parella de Joaquim Forn, acompanyada de la seva filla, ha demanat no deixar-se desanimar per aquells que voldrien veure la societat catalana ajaguda i capcota, i s’han conjurat a mantenir-se fidels per sempre “al servei d’aquest poble”. Al seu torn, Marta Vilaret, amiga de Junqueras, ha llegit una carta de Junqueras en què deia que la presó serà la pitjor decisió de l’Estat, perquè serà la seva derrota.

També, els presos polítics de Lledoners han afirmat, en una carta, que malgrat les manilles, els calabossos i els trasllats, la presó no ha aconseguit humiliar-los. “Construir és més poderós que destruir”, han conclòs.

Finalment, Montse Puigdemont ha llegit una carta del Govern legítim a l’exili, en la qual s’ha demanat passar de la indignació a l’acció, i s’ha recordat que es constata cada cop més que a Espanya el franquisme és encara ben viu.

Descàrregues