fbpx

Primàries Catalunya: què són i per a què serveixen?

Des de fa setmanes, està en marxa Primàries Catalunya, una proposta de l’Assemblea Nacional Catalana i d’altres agents cívics de la societat civil que han impulsat llistes obertes amb una voluntat clara: aconseguir el major nombre d’alcaldies independentistes. Però, què són exactament les Primàries?

En un context polític on no hi ha estratègia conjunta de les formacions polítiques, com ho demostra els viscut aquesta setmana al Parlament, les Primàries esdevenen una solució. Són llistes obertes, on tothom qui vulgui aportar idees es pot apuntar com a candidat, i tothom qui vulgui votar, només s’ha d’inscriure a un registre de votants. Per tant, es tria els candidats que la gent prefereix, formin part o no de partits polítics, i ajuden a saber quin són aquells ciutadans més ben valorats per constituir la llista final.

Per tant, això vol dir obrir el procés d’elecció i configuració de llistes a la gent, desbordant partits polítics i construint des de baix, característiques intrínseques del procés polític que vivim.

Els beneficis de les primàries
Això comporta uns beneficis evidents. D’una banda, un apoderament de la ciutadania, que és qui decideix qui es presenta i controla absolutament tot el procés. També transparència: només la gent tria els seus representants: qui té més vots, guanya. Permet una renovació i regeneració política, que trenca amb l’statu quo actual, i permet fer llistes transversals en què hi càpiguen tots els espectres de l’independentisme.

La voluntat d’aquestes llistes és tenir opcions reals de guanyar. Cal bastir llistes obertes, públiques i per a tothom per deixar de banda tacticismes polítics, picabaralles constants i desconfiances mútues que impedeixen avançar i deixen la ciutadania com un subjecte passiu.

Només amb les llistes obertes es poden tenir opcions reals de guanyar: agrupant el vot independentista, i evitar que la llei electoral municipal penalitzi les coalicions, blocs o partits independentistes que no han aconseguit guanyar en primera posició.

Així, des de l’Assemblea es fa una crida a fer créixer el nombre d’inscrits al registre de votants, que es pot fer des del web de Primàries Catalunya: https://primariescatalunya.cat/.