fbpx

Un gran llaç humà groc exigeix la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en el seu desè mes empresonats

La plaça de la Vila de Gràcia s’ha tenyit de groc aquesta tarda per exigir la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que tot just avui fa 10 mesos que van ser empresonats acusats de sedició i rebel·lió. En una plaça plena de gom a gom, més d’un centenar de persones han conformat un immens llaç de color groc, fet de cartolines grogues, que ha ocupat gairebé la totalitat de la plaça. L’acte ha estat conduit per l’actriu Pepa Arenós.

David Minoves, Secretari Nacional de l’Assemblea, ha recordat que “llibertat i República són dues cares d’una mateixa moneda”, que només s’aconseguirà el seu alliberament amb la República, i que no hi ha cap possibilitat de diàleg sense llibertat. Per això, ha estat clar: només podrem estar contents quan tots i totes estiguin lliures i a casa.

Minoves ha descrit la repressió com una “causa general contra l’independentisme”, i ha dit que la repressió que pateixen els presos la voldrien “infligir” a tots nosaltres. De fet, Minoves ha recordat que mentre la ciutadania ha anat fent sopars grocs i penjant llaços, tots plegats hem estat “perseguits i colpejats”, i ha reiterat el compromís amb la pau per no generar cap resposta violenta, però sí que ha alertat de la utilització que està fent l’Estat espanyol de la violència d’extrema dreta per trencar el país, motiu pel qual ha exigit a les institucions catalans que “no en deixin passar ni una més”, tot recordant que “al feixisme se’l combat, també des de les institucions”.

Per acabar, ha tingut un record per a les víctimes i els seus familiars dels atemptats d’ara fa un any a Barcelona i Cambrils, i ha enviat un missatge clar per si algú vol aprofitar un bany de masses per rentar la seva imatge i tapar les seves vergonyes. “Tenim memòria”, ha advertit.

Omplir la Diagonal per la Diada

Al seu torn, Marcel Mauri ha deixat clar que, passi el que passi, la lluita per la República seguirà, i ha fet una crida a omplir la Diagonal el proper 11 de setembre, i també a inscriure’s a la Diada. Mauri ha reiterat que l’únic gest que val als presos polítics i els exiliats és que puguin tornar a casa, per això ha instat la fiscalia a retirar les “acusacions falses” que manté tancats i exiliats membres del Govern i de la societat civil.

Finalment, Alba Puig, en representació de l’Associació Catalana pels Drets Civils, ha constatat la “vergonyosa veritat” de veure que hi ha persones empresonades i exiliades per haver donat l’oportunitat al país d’autodeterminar-se.

L’Estat actua com una dictadura

Sicus Carbonell, músic, i Joan Carles Llibre i Agnès Garreta, President i vicepresidenta dels Castellers Gràcia, han estat els encarregats de llegir el manifest, que ha reclamat la llibertat dels presos polítics i dels exiliats, i ha exigit justícia. El text considera que l’Estat espanyol actua com una dictadura, i recorda que les entitats no han comès cap delicte.

El manifest recorda que amb totes les vulneracions que ha dut a terme l’Estat, ni tan sols “li han pujat els colors”, i reitera que no s’ha percebut cap gest del nou Govern, per això s’ha instat la fiscalia a retirar els càrrecs.

Descàrregues