“Tombem el règim. Pels drets socials i polítics. Per l’autodeterminació. Contra la repressió”. Amb aquest lema, milers de persones s’han manifestat aquesta tarda pel passeig de Gràcia, impulsada per la Comissió 21 de desembre que agrupa entitats, col·lectius i agents socials diversos, d’entre els quals, l’Assemblea Nacional Catalana. Molts secretaris nacionals hi han participat, també la presidenta, Elisenda Paluzie, i el vicepresident, Pep Cruanyes.
La manifestació, molt concorreguda, ha anat baixant sota la supervisió de voluntaris i estibadors, que hi han volgut col·laborar, des de passeig de Gràcia, a l’alçada de Provença, fins arribar a la cruïlla amb Gran Via, on s’han dut a terme els parlaments. Ha conduït l’acte l’actor Pep Planas i hi ha hagut l’actuació musical de Juu.
El manifest, llegit per Sílvia Bel, ha deixat clar que no es pot deixar tot en mans dels partits polítics, i ha recordat que l’únic moment en què el règim va “tremolar” va ser durant l’1 i 3 d’octubre del 2017, quan, des de la transversalitat i la diversitat, el poble català va ser motor de les demandes i les propostes per construir un país més just i fer efectiva la República catalana.
Des de la Comissió 21 de desembre s’ha considerat aquest 21-D com l’inici d’un cicle de mobilitzacions per “recuperar la sobirania” que només s’assolirà plenament amb la República catalana.
El manifest també ha constatat el “retrocés democràtic” actual, i s’ha denunciat la persecució i la repressió que provoquen que hi hagi activistes com Tamara Carrasco i l’Adrià Carrasco exiliats o confinats, i que mantenen empresonats mig Govern i exiliat l’altre mig. De fet, s’ha considerat que les estructures “antidemocràtiques” del franquisme continuen intactes.
La repressió mai pot ser la resposta
Roger Español i Marta Torrecillas, dues cares visibles de la repressió patida durant el referèndum de l’1-O, han considerat el consell de ministres d’avui com una “clara provocació”, i les mesures aprovades “totalment insuficients”. Han constatat la resposta repressiva i punitiva de l’exercici del dret a manifestació, i han dit que la repressió “mai pot ser una forma de resoldre el conflicte”.
S’han denunciat les males pràctiques policials dels cossos policials d’avui, i han dit que han vulnerat drets: més de 14 ferits per pilotes FOAM i cops de porra, i 11 persones detingudes, de les quals se n’ha demanat l’alliberament immediat.
Jornada de protestes
Durant tot el dia s’han succeït mostres de protesta pel consell de ministres de Pedro Sánchez. Al matí, moltes carreteres s’han tallat, i la circulació per Catalunya i sobretot per Barcelona ha estat molt complexa. També s’han produït concentracions de protesta a diversos punts de la ciutat, especialment al voltant de la Llotja de Mar, on s’ha fet el consell de ministres; també actes polítics, com el consell de popular de ministres, en què personalitats de la societat civil han denunciat el que han considerat una provocació del govern espanyol i també les vulneracions de drets perpetrades per l’Estat.
Elisenda Paluzie ha valorat precisament aquest “efecte vaga” que s’ha produït al llarg del matí d’avui, en què s’ha paralitzat la ciutat i s’ha creat un efecte de no-normalitat.