fbpx

COMUNICAT: L’Assemblea fa públics els resultats de la VIII Assemblea General

A causa de la pandèmia del coronavirus, seguint atentament les recomanacions de les autoritats sanitàries i per tal de facilitar les mesures de prevenció i contenció respecte a la Covid-19, l’Assemblea Nacional Catalana ha celebrat de manera virtual la seva VIII Assemblea General.

Davant d’aquesta situació d’excepcionalitat, l’Assemblea, primer de tot, vol enviar un missatge de reconeixement, agraïment i suport a tots el qui hi estan lluitant, als serveis sanitaris, però també als que netegen, als que subministren el menjar, als que transporten les mercaderies, als que cuiden les persones vulnerables, als dependents, a tots i cadascun dels que estan al peu del canó.

L’Assemblea, des d’ara, posa tota la seva estructura nacional i la seva xarxa territorial al servei d’ajudar a superar aquesta crisi. La setmana passada, l’entitat va llançar la iniciativa de la sectorial de psicologia d’oferir un telèfon d’atenció psicològica als malalts i familiars. Aquesta setmana, estem preparant un projecte per fabricar mascaretes d’ús domèstic que puguin arribar arreu.

L’entitat es posa al servei del govern de la Generalitat, dels ajuntaments i del conjunt de la ciutadania, per ajudar humilment en allò en què puguem ser útils.

Desenvolupament de la VIII Assemblea General

En aquesta Assemblea General virtual hi han participat més de sis mil cent membres de ple dret, una xifra que ha superat amb escreix la de la darrera Assemblea General, celebrada el maig passat a Tarragona, on la participació va ser de més de mil dues-centes persones.

Així, entre el dijous 19 de març i el diumenge 22 de març, s’han desenvolupat totes les votacions dividides en tres blocs. En el primer bloc es posaven a votació les esmenes a la totalitat del Full de ruta, així com les esmenes a la reforma parcial d’Estatuts i de Reglament de règim intern. En aquest bloc no hi va haver cap esmena aprovada.

En el segon bloc es votaven les esmenes vives al Full de ruta. En aquest bloc, les sòcies i els socis de l’entitat van decidir aprovar una esmena que feia referència al procediment previ al desenvolupament dels plens que celebra mensualment el Secretariat Nacional de l’entitat. L’esmena número 66.

El darrer dia se sotmetien a votació els documents definitius de l’entitat. Tots ells aprovats per àmplia majoria. Els documents que es sotmetien a votació eren l’informe de gestió del secretariat nacional, l’informe econòmic i el pressupost per al proper exercici, la reforma parcial d’Estatuts i del Reglament de règim intern, així com el Full de ruta i la proposta d’eleccions al secretariat nacional, ja que enguany s’acaba el mandat de l’actual secretariat.

Lideratge, acció política i reforçament de l’entitat i l’independentisme

El Full de Ruta, que s’ha aprovat amb un 92% de suport, recull les línies que durant el proper any marcaran l’actuació de l’Assemblea per avançar cap al seu objectiu: la independència de Catalunya.

Partint de la idea que un referèndum acordat amb l’Estat espanyol és pràcticament impossible, l’Assemblea aposta per un ruptura democràtica i per avançar cap a la via unilateral. Així doncs, els objectius estratègics que marca el Full de Ruta es focalitzen a reforçar tant com sigui possible l’Assemblea per aconseguir que pugui liderar el debat polític per la independència i a treballar per la unitat d’acció dels diversos actors independentistes, indispensable per sortir de l’actual atzucac i avançar cap la a creació de la República catalana.

Aquests objectius estratègics s’han de concretar en una acció política que aposti per la lluita noviolenta i tingui en compte tant la societat civil com els partits polítics. Pel que fa a la societat civil, al marge de mantenir les estratègies mobilitzadores, se l’ha de continuar empoderant amb campanyes com Eines de País i implicar-la en la creació d’una Taula Social per la Independència que desenvolupi i lideri un projecte que sigui compartit per la immensa majoria de la ciutadania. Per altra banda, l’Assemblea ha de continuar donant una resposta ofensiva jurídica a les vulneracions de drets de l’Estat espanyol i oferir suport a les víctimes de la repressió. Quant als partits polítics, se’ls haurà d’exigir una proposta de mandat cap a la independència que contempli la via unilateral, condició indispensable perquè l’Assemblea els doni suport. Si fruit d’aquestes eleccions es constatés una majoria social independentista a partir del 50%+1 dels vots, s’hauria de validar l’estratègia unilateral i el Parlament hauria de donar pas a la investidura d’un govern disposat a reconèixer la voluntat de la majoria social.

El Full de Ruta reconeix també el paper fonamental que tenen les Assemblees de Base per reforçar i fer créixer l’Assemblea i contempla formes d’enfortir-les, aposta per la expansió de les Assemblees Exteriors com a estratègia per internacionalitzar la causa catalana, continua amb el suport que ja està donant al Consell per la República Catalana i esbossa alguns trets distintius d’ampli consens en el model de país que volem construir.

Convocatòria d’eleccions al Secretariat Nacional

Atesa la situació generada per l’emergència sanitària, tenint en compte les mesures de confinament establertes pel Govern de la Generalitat i considerant la normativa de l’entitat, el Secretariat Nacional va valorar que la situació extraordinària de confinament decretada a causa de l’emergència sanitària fa inviable la celebració amb normalitat del procés electoral, que estava previst inicialment 5 setmanes després de l’Assemblea General, ja que impedeix les reunions de les Assemblees de Base per avalar les candidatures i fer els actes electorals previstos estatutàriament, cosa que podria lesionar els drets dels candidats i de les candidates a donar-se a conèixer, i els dels electors i electores a conèixer-los.

És per això que la proposta que es va presentar a l’Assemblea General és la següent:

“Convocar eleccions al Secretariat Nacional, que se celebraran, com a més tard, el dissabte de la cinquena setmana posterior al moment en què s’aixequi el confinament i sigui possible celebrar reunions amb seguretat.

El Secretariat Nacional comunicarà a tots els socis i sòcies el començament del procés electoral, tan bon punt sigui possible d’iniciar-lo”.

Aquesta votació és la que va resultar aprovada amb un suport més ampli, un 98 %.

L’experiència de celebrar una Assemblea General virtual

L’Assemblea, prèviament a la situació actual, seguint els exemples de Suïssa, França o Alemanya, on en aquell moment ja no es permetien reunions de més d’un miler de persones, i sabent que en l’Assemblea General se superaria aquest nombre d’assistents, va decidir celebrar-la de forma virtual, malgrat que a Catalunya encara no s’havia pres aquesta mesura.

L’entitat fa una valoració molt positiva del desenvolupament de l’Assemblea General de forma virtual i ha rebut molts comentaris positius, tant pel que fa a la decisió com en relació al web de votacions i al desenvolupament de tot el procés.

L’entitat valorarà si aplica aquesta nova fórmula en properes edicions.