fbpx

Dinamarca acull un debat sobre el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre

Dilluns, Copenhagen va acollir un debat, organitzat per l’Associació Danesa d’Advocats i Economistes (Djøf), que compta amb més de 92.000 socis, sobre un dels esdeveniments de més transcendència de la política catalana de les últimes dècades: els aspectes legals del referèndum d’independència de l’1 d’octubre, les càrregues policials que van practicar els forces is seguretat de l’Estat espanyol i les bases i implicacions legals de totes les accions ocorregudes des d’aleshores.

Sota el títol “Catalonia – Breach of Law or Abuse of Power?” (Catalunya – Violació de la llei o abús del poder?), el debat va servir per reflexionar i donar respostes sobre la base del conflicte, la visió espanyola, el contingut de la llei espanyola i la visió que en té el dret internacional i els drets humans sobre la situació, en un país que va quedar commocionat per la violència policial de l’1 d’octubre. El debat, doncs, va aprofundir en la qüestió plantejada i va fer conèixer la situació derivada a la ciutadania danesa.

Hi van participar Frederik Harhoff professor, expert en dret internacional, i funcionari jurídic sènior a les cambres del Tribunal Penal Internacional de l’ONU a Iugoslàvia. Harhoff va demanar a Espanya que no cometés el mateix error amb la violència que va tenir lloc a Kosovo.

Peter Vedel Kessing, investigador de l’Institut Danès per als Drets Humans i professor de la Facultat de Dret de la Universitat de Copenhaguen, que és especialista en dret internacional, drets humans, terrorisme i conflictes armats, va afirmar que el dret d’autodeterminació no és una qüestió de dret internacional, sinó una qüestió política, i que en cas d’una voluntat clara d’independència, hauria d’haver-hi espai per a una negociació política.

També hi van participar Jordi Jaria i Manzano, professor de Dret Constitucional i membre del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili, qui va constatar com el Govern espanyol havia respost a procés català mitjançant la via judicial, disminuint així les possibilitats d’una negociació política.

 

Joaquín Pablo Urias Martínez, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla i antic funcionari i assessor del Tribunal Constitucional, va advertir que Espanya s’està convertint en un Estat menys democràtic, i el que l’Estat està fent a Catalunya afecta tothom a Espanya, perquè l’Estat sencer (poder judicial, legislatiu i executiu) està prenent part en el conflicte, violant la constitució espanyola.

Finalment, Magni Arge, membre del Parlament danès, va constatar que Europa ha de respectar el dret d’autodeterminació i que el que fa falta és més coratge i diàleg en el conflicte català. De fet, entre els assistents s’hi trobaven també diversos membres del Parlament danès

El debat, en anglès, es va poder seguir en directe en streaming i va cloure amb les intervencions i preguntes dels assistents.

 

Descàrregues