L’Assemblea Nacional Catalana d’Anglaterra va coordinar ahir a Westminster, a la Portcullis House, una trobada de familiars dels presos polítics amb membres de l’APPG sobre Catalunya, un grup de parlamentaris britànics que, constituïts en una comissió de treball i estudi, pretenen aprofundir vincles entre els dos territoris per fer un seguiment del conflicte català i mantenir-se informats de la situació a Catalunya. L’objectiu: denunciar la situació dels presos i familiars i la vulneració constant de drets que pateixen.
Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart, i Anna Forn, filla de Joaquim Forn, van ser les veus encarregades de transmetre les denúncies. Forn va buscar la complicitat dels diputats en recordar-los que el Regne Unit va ser capaç de “fer un referèndum pactat sense problema ni violència”, motiu pel qual “ha d’entendre les reivindicacions legítimes”. Forn va constatar que fer un referèndum “mai pot ser un crim”, i va augurar que portaran la veu allà on puguin perquè els presos polítics “no han comès cap delicte”.
Al seu torn, Bonet va explicar la presó preventiva “injustificada” que manté Jordi Cuixart i els altres companys empresonats, que ha derivat en un “estat d’excepció a Catalunya”, i també va denunciar la “connivència” de la premsa espanyola en tot el procés. Bonet també va exposar que, en les 39 setmanes que Cuixart ha estat empresonat a Madrid, ha hagut de fer més de 50.000 quilòmetres per veure’l uns minuts.
Totes dues van aprofitar l’ocasió per desmuntar moltes de les acusacions que s’atribueixen als presos polítics, tot citant des de Diego López Garrido, encarregat, al seu moment, de redactar el delicte de rebel·lió, passant fins i tot per un dels advocats, que va confessar a Anna Forn que tot aquest procés “no té res a veure amb la llei”.
El president del grup impulsor de la trobada, Hywel Williams, diputat del Partit de Gal·les, Plaid Cymru, va mostrar-se sobtat de la “manca de divisió de poders” a l’Estat espanyol i “com de polititzat està el sistema judicial espanyol”.
Carles Suàrez, coordinador de l’ANC England, va destacar l’acte, un més per “donar a conèixer la situació i la realitat catalanes al Parlament britànic” i per “augmentar el suport” allà.