La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Sra. Elisenda Paluzie, es va reunir ahir amb diversos diputats i polítics europeus a París. En la trobada, Paluzie va aprofitar l’ocasió per fer un esbós de la situació actual de Catalunya, amb especial èmfasi en la repressió político-judicial exercida per l’Estat espanyol, tot exemplificant-ho en dos casos. D’una banda, va recalcar que els seus dos predecessors en el càrrec, els presidents la Sra. Carme Forcadell i el Sr. Jordi Sànchez, són a la presó; i de l’altra, va posar de relleu la fiança de més de 2 milions d’euros, en concepte de responsabilitat civil, que el jutge del Tribunal Suprem Sr. Pablo Llarena ha imposat als 14 exmembres del Govern que han estat processats pel delicte de malversació pel referèndum de l’1 d’octubre.
De fet, la presidenta va elogiar la persistència i solidaritat de la gent, que en un cap de setmana han aconseguit donar al voltant de 900.000 euros per pagar la fiança; però també la constància de la ciutadania, que s’ha mobilitzant contínuament i incansable des que hi ha presos polítics.
Tot i la repressió, Paluzie va deixar clar que no afectarà a l’objectiu de l’ANC, i que se seguirà treballant per fer efectiu el mandat del referèndum de l’1 d’octubre i, per tant, per la independència de Catalunya.
Al seu torn, Ignasi Fortuny, representant de l’ANC que parlava en nom dels 86 electes de la Catalunya Nord que han demanat a les institucions franceses que se solidaritzin amb Catalunya, va fer un relat sobre la importància d’aquest territori en la gestió i èxit de l’1 d’octubre, quan es van encarregar de fer arribar, amagar i repartir les urnes.
Solidaritat amb el poble de Catalunya
L’acte, organitzat pel Sr. Jean-Félix Acquaviva, diputat cors a l’Assemblée nationale, va servir per presentar la plataforma EU-Catalonia Dialogue Platform, presidida pel Sr. Ivo Vajgl, en la qual eurodiputats de diversos països i ideologies han unit esforços per promoure el diàleg entre Catalunya i Espanya, i demanen una resolució democràtica del conflicte.
A la trobada hi van assistir diputats corsos i bretons de Régions et Peuples Solidaires (RPS), de La République en Marche i dels Verds. Tots ells van voler mostrar la seva solidaritat amb el poble català i amb la repressió que pateix, que van considerar inacceptable. Així, el diputat cors Sr. Jean-Félix Acquaviva la va considerar com un atemptat «greu» al dret a l’autodeterminació dels pobles i als drets més fonamentals de la democràcia francesa i de la Unió Europea.
La Sra. Martine Wonner, representant de La République en Marche, la formació política que encapçala el president de la República Francesa, Sr. Emmanuel Macron, va considerar «inadmissible» l’existència de presos polítics i d’exiliats, va mostrar-los el seu suport i va defensar la llibertat d’expressió. A més, va demanar a Europa que s’impliqui solidàriament en la situació, i va explicar que intentaria fer arribar el missatge al primer ministre francès, Édouard Philippe.
L’eurodiputat eslovè Ivo Vajgl va reafirmar el dret dels pobles a decidir el seu futur, i va descriure la repressió durant el referèndum com un exemple del que no pot passar en una democràcia. Vajgl va demanar la llibertat dels seus col·legues presos, i va exigir al Govern espanyol que agafi el telèfon i truqui als jutges per demanar-los que alliberin els presos.
A l’acte també hi van ser presents els senyors François Alfonsi, del Comitè de Solidaritat de Còrsega; l’eurodiputat José Bové, que va intervenir per videoconferència; Mark Demesmaeker, eurodiputat flamenc; Pèire Costa, del Col·lectiu de Solidaritat del Var amb el Poble català; Paul Molac, de Régions et Peuples Solidaires; representants de l’ANC França; i Jordi Solé, eurodiputat d’ERC, que va lamentar que la Unió Europea estigui ignorant les demandes de Catalunya i va agrair el suport de les veus que s’alcen per defensar Catalunya.