fbpx

L’Assemblea assoleix la vicepresidència de l’Organització de Nacions i Pobles No Representats (UNPO)

La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha estat escollida vicepresidenta de l’Organització de Nacions i Pobles No Representats. Aconseguir la vicepresidència d’UNPO, organització internacional pel dret a l’autodeterminació,  amb 44 membres a tot el món, és un pas important. Amb aquest fet, l’organització de la societat civil independentista millorarà el seu paper internacional.

Una delegació de l’Assemblea encapçalada per la seva presidenta, Elisenda Paluzie, va assistir el cap de setmana passat a l’Assemblea General de l’Organització de Nacions i Pobles No Representats (UNPO), a Washington DC. En aquesta assemblea, Elisenda Paluzie va ser escollida vicepresidenta de la nova junta directiva de l’organització. Es tracta d’un nou pas cabdal per a l’organització de la societat civil independentista, ja que augmentarà el seu àmbit d’influència i li permetrà potenciar la seva tasca internacional a un nivell superior.

L’UNPO és una organització internacional que té com a objectiu defensar el dret a l’autodeterminació dels seus membres: pobles indígenes, minories, estats no reconeguts i territoris ocupats. Tots ells s’han unit per promoure el seu dret a l’autodeterminació, alhora que defensen els seus drets polítics, socials i culturals i preserven el seu medi ambient.

L’UNPO es va establir a finals dels anys vuitanta per líders exiliats de pobles que vivien sota l’opressió imperial. Aquesta associació compta amb representants d’Estònia, el poble uigur i el Tibet, entre d’altres. El seu objectiu és replicar el missatge de noviolència i tolerància interètnica del poble tibetà davant l’opressió, seguint l’exemple del 14è Dalai Lama. Actualment compta amb 44 membres actius, des dels tàrtars de Crimea fins als uigurs, i des de Taiwan fins a Catalunya.

Aquestes eleccions han suposat una important renovació de la presidència de l’UNPO. S’ha passat de 10 homes i una dona a 6 dones i 5 homes. Per primera vegada en la història de l’UNPO la presidenta és una dona i també per primera vegada és africana. Les dues vicepresidentes també són dones, entre elles Elisenda Paluzie. La presidència col·legiada incorpora representacions de pobles i nacions de tots els continents (Amèrica, Àfrica, Àsia, Europa i Oceania).

Nova presidència col·legiada

  1. Presidenta: Edna Adan Ismail, Somalilàndia (dona)
  2. Vicepresidenta: Elisenda Paluzie, Catalunya (dona)
  3. Vicepresidenta: Rubina Greenwood, Sindh (dona)
  4. Membre: Paul Strauss, Washington D.C. (home)
  5. Membre: Dolkun Isa, uigur (home)
  6. Membre: Tina Muna Barnes, Guam (dona)
  7. Membre: Rigzin Genkhang, Tibet (dona)
  8. Membre: Ali Abdelzadeh, Kurdistan iranià (home)
  9. Membre: Tammy Breedt, afrikaner (dona)
  10. Membre: Alex Thach, Khmer Khrom (home)
  11. Membre: Abdi Mahdi, Ogaden (home)

La nova presidenta, Edna Adan Ismail, va ser la primera dona que va exercir com a ministra d’Afers Exteriors a Somalilàndia i anteriorment va ser ministra de Benestar Familiar i Desenvolupament Social. És una activista molt respectada per l’abolició de la mutilació genital femenina i és la presidenta de l’Organització per a les Víctimes de la Tortura.

 Malgrat el seu no reconeixement, Somalilàndia, que va proclamar la independència fa 30 anys, és un territori amb una constitució i un exèrcit propis i un govern estable, i s’ha convertit en una de les democràcies més consolidades d’Àfrica.

L’Assemblea General de l’UNPO s’ha celebrat a Washington DC coincidint amb la iniciativa de l’organització d’establir una presència permanent als Estats Units. Amb aquesta decisió, s’espera reforçar notablement la seva influència diplomàtica a les Nacions Unides.

L’Assemblea és membre de l’UNPO des del 2019, en el marc de la seva estratègia internacional de difusió del missatge independentista català i de denúncia dels abusos dels drets d’Espanya contra el poble de Catalunya. El nomenament de Paluzie com a vicepresidenta de l’UNPO augmentarà aquesta capacitat a nous nivells, permetent l’accés de l’Assemblea a la seu de l’ONU.

Descàrregues