fbpx

L’Assemblea encara la recta final organitzativa de la manifestació de la Diada i espera una gran demostració de força de l’independentisme  

Prop d’una vuitantena d’entitats independentistes participaran en la manifestació de la Diada, repartides entre les capçaleres de les quatre columnes que confluiran a la plaça Primer d’Octubre (antiga plaça d’Espanya). L’Assemblea Nacional Catalana ha fet públic avui el manifest, “L’acord que volem: la independència de Catalunya” i espera una mobilització massiva. L’entitat preveu superar els dos-cents autocars que es desplaçaran a Barcelona des de diferents municipis de Catalunya, després del creixement intens i sostingut d’aquests últims dies. 
 
L’Assemblea Nacional Catalana està enllestint els últims preparatius de la gran manifestació de la Diada, formada per quatre columnes (Llibertat, Llengua, País i Sobirania) que sortiran des de la Ciutat de la Justícia, l’Escola Proa, l’Estació de Sants i la plaça Letamendi. Desenes d’entitats de la societat civil ompliran les quatre capçaleres d’acord amb l’activitat que duen a terme, i han fet una crida a assistir-hi als seus associats.  
 
Les columnes, que començaran a caminar a les 17:14 h, confluiran a la plaça del Primer d’Octubre (antiga plaça d’Espanya), on començarà l’acte polític. Igual que els últims anys, la manifestació no s’organitzarà per trams i es demana als manifestants que siguin a les 16:30 al lloc de sortida de la columna que hagin escollit. 
 
L’organització sí que ha assignat columna a les diverses assemblees territorials de l’entitat i, per tant, totes aquelles persones que vinguin de fora de Barcelona poden consultar al web de la Diada a quina columna està destinada la seva assemblea territorial.  
 

Aquestes són algunes de les entitats que seran presents a les diverses capçaleres:  
– Columna LLIBERTAT: Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, la Comissió Dignitat, Drets o Meridiana Resisteix. 
– Columna Llengua: Plataforma per la Llengua, Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana o Llengua i República. 
– Columna País: Assemblea, Òmnium Cultural, Associació de Municipis per la Independència, Consell per la República o La Intersindical. 
– Columna Sobirania: Unió de Pagesos o la Cambra de Comerç de Barcelona  

Dolors Feliu, presidenta de l’Assemblea, serà present a la Columna País, però hi haurà representats de l’entitat repartits per totes les columnes.
 
Acte polític 
L’escriptora i editora Iolanda Batallé i l’activista i membre d’Octuvre.cat, Albano-Dante Fachín presentaran l’acte polític, que s’iniciarà amb el grup de punk-rock empordanès Fetus (artífex la cançó d’aquesta Diada, “Au, jovent”). Aquest grup tocarà dos temes del seu repertori: “Sé que venen pels camins” i “Goigs de Sant Martí”. Tot seguit podrem escoltar els parlaments de quatre persones que explicaran el sentit i el contingut de cadascuna de les columnes:  
– Cèsar Lagonigro, membre de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya (Llibertat). 
– Marta Pessarrodona, poetessa i crítica literària recentment condecorada amb la Medalla d’Or de la Generalitat (Llengua). 
– Sergi Perelló, secretari general de La Intersindical (País).  
– Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona (Sobirania). 

Després intervindran: 
– Jordi Gaseni, president de l’Associació de Municipis per la Independència  
– Lluís Llach, membre del govern del Consell de la República 
– Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural 
 
Finalment, un cop Fetus hagi interpretat “Au, jovent”, la cançó d’aquesta Diada, clourà l’acte Dolors Feliu, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana. 
 

Presència internacional 
Més d’un centenar de convidats internacionals participaran a la manifestació, a la capçalera de la columna “País”, amb una pancarta amb el lema “Freedom For Catalonia and All Peoples!”. Vindran dels següents indrets: País Basc, Galícia, Ucraïna, Bielorússia, el Sahara, Biafra, la Cabília, Sardenya, Còrsega, Flandes, Castella, Portugal, Nova Caledònia, el Rif, i el Xinjiang. 

Alguns dels convidats seran: 
– Michael Forrest, ministre del govern de Nova Caledònia 
– Jean guy Talamoni, ex president del Parlament de Còrsega 
– Lorena Lópex de Lacalle, presidenta de l’Aliança Lliure Europea – European Free Alliance 
– Abidin Bucharaya: representant del Front Polisario a Catalunya 
– Mark Demesmaeker, senador flamenc al senat belga 
– Zumretay Aierken, representant del World Uyghur Congress 
– Riccardo Pisu Maxia, president d’Assemblea Natzionale Sarda 
– Membres del govern de la Cabília a l’exili (GPK-MAK) 
– Idurre Bideguren, senadora de Bildu 
 
International Meeting Point: de 10 h a 15:45 h hi haurà instal·lat a plaça Universitat un centre de recepció, informació per a visitants i acreditació per a la manifestació de la tarda per a convidats internacionals 
 
Punts d’informació i marxandatge 
Durant el cap de setmana, encara es poden aconseguir les últimes samarretes de la Diada a la seu de l’Assemblea a Barcelona (c/ de la Marina, 315). També es poden adquirir a les parades que les assemblees territorials munten a diversos municipis catalans.  

L’11 de Setembre, els punts d’informació i marxandatge seran a l’inici i final de la columna País (a l’alçada del Parc de Joan Miró). Les assemblees territorials de Barcelona tindran diverses parades al llarg de tot el recorregut de la columna Sobirania, així com també a la plaça de la Universitat i a la plaça de Catalunya (abans de la manifestació). Durant el dia també hi haurà una parada informativa i de marxandatge al passeig de Lluís Companys, a la Fira d’entitats.