Després de la visita de la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, al Parlament francès dimarts passat, l’ANC continua amb la tasca d’internacionalització del procés d’independència de Catalunya.
Dimecres passat, 4 de juliol, l’ANC exterior d’Itàlia va organitzar un debat sobre la implicació d’Europa en el procés català i la importància de trobar una sortida democràtica al conflicte. Sota el títol ‘Catalunya: Una qüestió europea i una oportunitat per a la democràcia’, la conferència es va fer en el marc de la ressenya “Dall’Euro all’Europa federale”, en col·laboració amb els ‘Amics de Catalunya Itàlia’ i els ‘Foreign Friends of Catalonia’.
La trobada, a la ciutat universitària, es va obrir amb una presentació sobre la política i l’actualitat catalana, a càrrec del coordinador de la Comissió d’Incidència Internacional de l’ANC, Jaume Bardolet; posteriorment, es va emetre un vídeo del president legítim de la República catalana, Carles Puigdemont. Tot seguit, es va emetre un documental, subtitulat en italià, sobre el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre.
La projecció del vídeo va obrir un debat amb experts, acadèmics i escriptors sobre el referèndum i la repressió derivada, i també sobre la història i el futur del procés d’independència de Catalunya, que, segons l’ANC Itàlia, es vol analitzar no com un problema, sinó com una oportunitat per a la democràcia i el futur d’Europa.
Al debat hi van participar Elena Marisol Brandolini, corresponsal a Barcelona de ‘Il Fatto Quotidiano’, qui va aprofitar per presentar el llibre ‘Piolín imbavagliato. Cronaca dell’autunno catalano’ (Piolín emmordassat. Crònica de la tardor catalana); Bobo Craxi, exsecretari d’Afers Exteriors i escriptor de ‘Lettere da Barcellona’; Francesco Olivo, periodista de ‘La Stampa’; i Patrizio Rigobon, professor de llengua i literatura catalanes a la Universitat Cà Foscari. El debat va ser moderat per Lluís Cabases, periodista.
Condemna absoluta de la violència
Patrizio Rigobon va ressaltar el caràcter pacífic i cívic del moviment independentista català. “Les nacions es construeixen sobre la sang, sobre les lluites, diuen tots.” Rigobon va dir haver vist un poble “educat en la no-violència, en el civisme, per resistir a aquesta tradició de nacionalisme violent”, va afirmar.
Tots els intervinents van coincidir a condemnar la violència exercida per l’Estat espanyol l’1 d’octubre. També va haver-hi unanimitat a mostrar indignació davant la incapacitat del Govern de l’Estat espanyol per a resoldre políticament un problema polític.
La comunitat catalana també va retre homenatge a les víctimes de l’atemptat terrorista que es va produir a Bolonya el 2 d’agost de 1980, i van fer una defensa de la cultura de la pau.