fbpx

L’Assemblea participa a la “Catalunya Week”

A la Universitat Erasmus de Rotterdam, l’Institut d’Estudis Socials de La Haia organitza cada any una setmana sobre un conflicte actual. Aquest any, els estudiants han decidit fer una ‘Catalunya Week’ a La Haia: un dia amb una xerrada sobre la llengua catalana, que es va dur a terme el dimarts 29 de maig, i una altra jornada sobre el procés d’independència de Catalunya, divendres, 1 de juny. L’Assemblea Nacional Catalana hi participa amb la presència de la secretària nacional Eva Riera.

Els  objectius d’aquesta setmana són, d’una banda, informar sobre els motius d’aquells catalans que volen independitzar-se de l’Estat espanyol i debatre-ho. Per això, s’hi han convidat tant acadèmics com representants de formacions polítiques, com Junts per Catalunya, ERC, ANC i Podemos.

Un dels altres temes de debat és l’afer lingüístic del català dins del ‘quadre d’una nació sense estat’. El conseller Lluís Puig hi estava convidat, però finalment ha declinat l’oferiment per problemes d’agenda i ha enviat un vídeo.

Intromissió de l’administració de l’Estat

La “Catalunya Week”, però, ha patit les ingerències de l’ambaixada espanyola. D’una banda, la seva pressió ha obligat fins i tot a retirar de l’agenda de la universitat l’activitat programada. I de l’altra, l’ambaixada espanyola ha imposat un cinquè participant al debat polític. En aquest sentit, des de l’Assemblea Nacional Catalana s’ha denunciat aquest enèsim atac de l’estat espanyol a la llibertat d’expressió, d’assemblea i a la llibertat acadèmica.

El Comitè internacional dels estudiants ja ha denunciat també a la seva pàgina de Facebook les ingerències de l’ambaixada i demanen ‘suport per poder discutir en llibertat sobre assumptes controvertits’.

Aquest no ha estat el primer episodi polèmic que protagonitza la diplomàcia espanyola. L’any 2014, l’ambaixada espanyola a La Haia ja va censurar una presentació de “Victus”, la novel·la d’Albert Sànchez Piñol sobre els fets de 1714, a l’Institut Cervantes d’Utrecht. A causa de les pressions de l’ambaixada, l’Institut Cervantes va haver de cancel·lar l’acte.

Descàrregues