fbpx

L’atenció psicològica en temps de Covid-19 a l’#AssembleaACasa

Avui hem parlat amb Maria Roser Parellada i Pau de Nadal,  de la Sectorial de Psicologia de l’Assemblea. Des de fa unes setmanes, més de 40 psicòlogues i psicòlegs treballen en un servei d’atenció psicològica per a totes aquelles persones que poden patir angoixa o ansietat a causa de la situació actual. El servei telefònic es troba operatiu de dilluns a diumenge, de 9 del matí a 21 del vespre. Per poder-ne fer ús, s’ha de trucar al 93 347 17 14, extensió 1036.
 
Pau de Nadal, coordinador de la Sectorial de Psicologia i responsable de posar en marxa el dispositiu d’atenció psicològica, i la Maria Roser Parellada, una de les psicòlogues que atenen trucades, han contestat les preguntes que els usuaris han fet arribar prèviament a través del canal de Telegram i els comentaris que han anat fent durant la xerrada.
 
Pel que fa a l’estructura del servei d’atenció psicològica, Pau de Nadal ha explicat que hi ha tres nivells: “El primer és de filtratge, on s’atenen totes les trucades i es valora la situació de cada persona. A continuació, si s’escau, s’informa del seu estat  a un grup de 40 psicòlogues i psicòlegs per fer una anàlisi terapèutica. Finalment, es comunica el cas al grup d’intervenció per poder fer l’atenció a nivell particular”.
 
En resposta sobre com gestionar situacions complexes emocionalment, com ara la malaltia de familiars, Parellada ha explicat que “hem de partir de l’acceptació de la circumstància en què ens trobem. Per encarar aquests tipus de situacions, recomanem que s’intenti redirigir cap a un vessant positiu. Hem de mirar de trobar un espai de serenor i de calma, buscar moments per dedicar-nos al nostre benestar”. Pau de Nadal ha afegit que les reaccions que tenim “no són bones ni dolentes, sinó normals i vàlides”.
 
En el cas concret de la mort d’una persona estimada, Maria Roser Parellada ha incidit que el procés de dol “és molt important i s’ha de dur a terme. S’ha de vigilar que es realitzi correctament”. Quan s’acabi el confinament “haurem de buscar un espai compartit amb el nostre entorn per fer un tancament del procés de dol”.
 
En un altre àmbit i preguntat pels usuaris, Pau de Nadal ha parlat sobre la centralització de les competències catalanes per part de l’Estat espanyol i si això pot tenir algun efecte sobre l’estat d’ànim de la ciutadania, ha comentat: “Hem trobat la manera d’organitzar-nos socialment i fer front a aquesta situació. Individualment, ens hem de plantejar com podem ajudar i intentar aportar solucions en una situació determinada”.
 
En aquest sentit, ha posat com a exemple la tasca que està realitzant la Cambra de Comerç de Barcelona, i el seu president Joan Canadell, per poder posar el teixit productiu del país al servei de la ciutadania i del sector sanitari.
 
Per acabar, ha insistit en el fet que “la societat ha d’aprofitar la xarxa ciutadana que s’està creant per poder ocupar estament de poder de social, per després fer pressió política i avançar cap a la independència de Catalunya”.

Descàrregues