Candidats de les quatre formacions independentistes que es presenten a les eleccions municipals de Barcelona s’han enfrontat aquest dilluns al vespre en un intens debat al Teatre de Sarrià, que ha quedat petit per escoltar les propostes de Jordi Magrinyà, de la CUP – Capgirem Barcelona i en representació d’Anna Saliente, Miquel Puig, d’Esquerra Republicana i en representació d’Ernest Maragall, Ferran Mascarell, per Junts per Catalunya i en representació de Joaquim Forn, i Jordi Graupera, alcaldable de Barcelona és Capital.
El debat, organitzat per les territorials del Barcelonès de l’Assemblea, començava passades les set del vespre. Ha estat una primera posada a prova per a les formacions que optaran a conquerir l’alcaldia de la capital catalana a les eleccions del maig. D’entrada, un objectiu comú: que el proper mandat de l’Ajuntament sigui comandat per un govern municipal sobiranista, capaç d’afrontar els reptes de la ciutat i del país.
El primer bloc ha tractat sobre la unitat i ha estat el que ha generat un debat més enèrgic. Ferran Mascarell ha estat l’encarregat d’encetar la vetllada i ha estat diàfan en la demanda d’una llista el màxim d’unitària possible perquè “és l’únic que ens pot fer vèncer”.
Miquel Puig ha argumentat que “ara és moment d’anar a l’atac i aplegar el 80% de catalans que diuen que això s’ha de resoldre votant”. Ha volgut deixar clar, tot remarcant que l’independentisme està més fort que mai, que “aspirem a pactar amb independentistes i no independentistes perquè creiem que és l’estratègia correcta si el que volem és guanyar i no llepar-nos les ferides”.
Jordi Graupera ha replicat que “no hi ha cap moviment polític en la història que se n’hagi sortit dient a la gent que som febles, que no som prou, que hem de renunciar a les nostres conviccions per fer-nos més grans”. I ha recordat a Mascarell que la proposta de Primàries ja propugnava la unitat, però no “des dels despatxos” sinó de manera “adulta”. “Avui, les fantasies de la democràcia directa són possibles”, ha volgut recalcar.
Per últim, Jordi Magrinyà, de la CUP-Capgirem Barcelona, ha assenyalat que la unitat ha vingut precedida per la mobilització popular, que ha obligat els representants a remar en la mateixa direcció. Ha reivindicat que aquesta unitat no l’ha trencada la gent sinó els partits que han “traït” el carrer. En aquestes circumstàncies, “anar junts amb partits amb qui no compartim programa social ni econòmic, ni suma ni serveix per avançar”, ha conclòs.
En els blocs posteriors les posicions han estat més properes. S’ha constat per part de tots quatre candidats la necessitat de millorar la mobilitat de la ciutat, amb més protagonisme per al transport públic i la urgència de prendre mesures contra la contaminació, incentivant el transport elèctric o el carril bici.
En termes de seguretat, habitatge i turisme, les propostes han estat diverses però la diagnosi del problema era coincident. Són tres de les preocupacions que els candidats han assenyalat com a principals reptes per al futur de la ciutat de Barcelona i claus per a l’articulació d’una veritable àrea metropolitana, capital de país i referent internacional però, a la vegada, propera als veïns i que no perdi la perspectiva humana a l’hora d’afrontar les seves mancances. Amb incisos ideològics diversos, tots quatre han recalcat la necessitat de fer de Barcelona una ciutat més inclusiva, moderna i que respecti el seu veïnat i les seves preocupacions.
El debat, que ha durat més de dues hores, ha conclòs amb un minut final per als candidats, on han sintetitzat les seves principals idees de ciutat. Tots quatre han insistit en la necessitat de fer de Barcelona referent per a la lluita per la independència.
Miquel Puig assenyalava que “el moviment s’ha de rearmar i només ho pot fer guanyant eleccions i governant de manera inclusiva i competent. Hem d’enviar el missatge que som els que millor governem i que governem per a tothom”. Mascarell ha proposat quatre principis que considera que han de guiar la ciutat: “democràcia, justícia social, prosperitat i benestar”. Marginyà ha recalcat que el seu és un projecte transformador, anticapitalista i feminista. “Volem descentralitzar la política i crear espais vinculants al barri. I que quan li tremolin les cames al Parlament o altres institucions, hi hagi altres forces que actuïn de contrapoder per evitar que això sigui una reculada vergonyosa”. Ha tancat la ronda Graupera, que ha reblat que “ens mereixem una administració que posi tot el capital polític de la ciutat a protegir els drets dels barcelonins a la dissidència, a la llibertat i a l’autodeterminació”.
Un cop tancat el debat, l’acte ha culminat amb la intervenció del públic, des d’on s’han adreçat una desena de preguntes als candidats. Ha estat un debat enèrgic i intens no només per als representants dels partits independentistes sinó també per al públic, que ha restat en tot moment molt atent a les propostes dels quatre candidats.