fbpx

Primàries Catalunya: presentat l’acord per impulsar primàries republicanes arreu del país per a les municipals 2019

L’Assemblea Nacional Catalana, Primàries Barcelona i Primàries per la República han arribat a un acord per elaborar una única eina que centralitzi i coordini les diverses eleccions primàries arreu del país. Ho faran sota el paraigua de Primàries Catalunya. L’acord s’ha segellat aquest matí a la seu de l’ANC.

Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC; Jordi Graupera, de Primàries Barcelona; i Josep Manel Ximenis, promotor de Primàries per la república, han estat els encarregats de presentar l’acord, que pretén “organitzar conjuntament eleccions primàries obertes per escollir les candidates i els candidats de llistes unitàries i transversals per a les properes eleccions municipals a Catalunya”.

Així, es comprometen a posar els respectius mitjans i recursos, tècnics i humans, per bastir l’estructura necessària perquè es puguin escollir “directament i lliure” els candidats i candidates municipals.

Per a fer-ho, s’impulsarà un cens conjunt que es començarà a elaborar a partir del 27 d’agost, i s’habilitarà el web www.primariescatalunya.cat. En el cas concret de Barcelona, s’haurà de consensuar un reglament propi abans del 15 de setembre, que ampliarà el termini de presentació de candidatures fins al 31 d’octubre. A la resta del Principat, es consensuarà un reglament genèric que possibiliti un procés clar, transparent i que preservi la igualtat d’oportunitats dels candidats.

Per fiscalitzar el procés, es crearà una Comissió de Garanties, “que vetllarà per la transparència i la neutralitat del procés i que estarà integrada per representants de les entitats i formacions polítiques que participin en les primàries”.

Un procés regenerador democràtic

Paluzie ha enviat un missatge clar: l’ANC no es presenta a les eleccions municipals, “ni recolza cap candidat ni candidata concret”. Ha aclarit que l’entitat ajuda a “organitzar” aquest procés de primàries i n’ajuda a “garantir la transparència del procés, la neutralitat” i una bona organització.

Per Paluzie, aquest procés que avui s’inicia forma part de l’anàlisi que els actors polítics i la societat civil ha anat fent sobre les febleses que va tenir el moviment al mes d’octubre i no van impedir fer efectiva la independència. Una d’aquestes va ser, precisament, no disposar alcaldies independentistes a les principals ciutats del país, “i en particular a Barcelona”. De fet, ha subratllat que la llei electoral municipal propicia que la llista més votada, si no es configura una alternativa en forma de coalició que sumi la majoria absoluta, és la que governa. Per això és tan important la unitat.

La Presidenta de l’ANC també ha parlat d’una de les fortaleses del país, el nivell “elevadíssim” de participació política que, tanmateix, sovint no queda reflectida en la configuració de les llistes. Si s’intervé en la fase prèvia, en el moment de configurar les llistes, el procés s’estarà traslladant a la representació democràtica dels electes.

Finalment, Paluzie ha subratllat també que el procés de primàries ajuda a la regeneració democràtica, i pot contribuir a “incrementar la participació ciutadana” en processos electorals i pot acabar ajudant a millorar-ne els resultats.

“Desprecintar” el sistema de partits

Al seu torn, Jordi Graupera s’ha mostrat contundent, i ha afirmat que avui es comença a “desprecintar el sistema de partits” i el “búnquer” en què s’ha convertit la política catalana. “Això és una revolta civil, social, per prendre el control de les nostres ciutats i pobles i de la nostra política”. Graupera ha obert la porta als partits polítics a participar-hi, i ha dit que cada fitxa ha d’anar fent caure la següent, i que les últimes seran les de les direccions dels partits, que són les “menys interessades en aquesta revolta civil que els qüestiona l’autoritat”.

Finalment, Graupera ha explicat que aquest projecte comença perquè la cultura política actual està “en crisi”, també el sistema de partits, que està “sense idees, sense projecte i atrapat en esforços folklòrics”. Per això, ha apuntat les primàries com una sortida a aquesta situació, i ha augurat que això només serà el començament.

Per Josep Manel Ximenis, aquest projecte permet superar el que la ciutadania entén com un “desencís” provocat per les picabaralles polítiques, que reflecteixen “la complexitat del procés”. Les primàries, doncs, permeten “retornar l’esperança” i també el projecta cap al futur.

Ximenis, per acabar, ha advertit que si l’abstenció independentista s’incrementa, alguns municipis, que ara recauen en mans independentistes, podrien deixar de ser-ho i passar a mans de les “formacions del 155”. Per això, ha demanat als partits, i sobretot a les seves bases, a afegir-s’hi i a participar-ne.

Podeu consultar l’acord aquí

Descàrregues