fbpx

7 mesos d’injustícia: represaliats, presos i exiliats, una sola veu per la llibertat i la República

7 mesos després, la ciutadania ha tornat a sortir al carrer. Un cop més. Mentre s’omplien les places de molts pobles i ciutats del país, a Barcelona s’ha omplert també la plaça de la Catedral per exigir novament la llibertat de Jordi Sànchezi Jordi Cuixart, expresident de l’Assemblea Nacional Catalana i president d’Òmnium Cultural, respectivament.

La concentració s’ha fet el mateix dia que la justícia belga ha desestimat l’ordre d’extradició per als consellers Puig, Serret i Comín, fet que “deixa en evidència l’absurditat de la justícia espanyola”, en paraules del manifest que l’Assemblea ha fet públic avui, que podeu llegir aquí, i queexigeix que s’arxivin totes les causes obertes a l’independentisme, l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

Quim Torra, President de la Generalitat, ha assistit a l’acte, tot just la mateixa setmana que ha estat investit President. Però també personalitats molt diverses han vingut, totes amb un punt en comú, la repressió política i judicial: Jordi Pesarrodona, perseguit per haver-se posat un nas vermell de pallasso davant la Conselleria de governació el 20 de setembre; Esther Rocabayera, sindicalista Intersindical; Jordi Perelló, mecànic de Reus que es va negar a reparar un cotxe de la policia espanyola després de veure la violenta repressió de l’1O; i Roger Español, que va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma de la policia espanyola mentre defensava les urnes durant el referèndum de l’1 d’octubre.

Vindran més victòries judicials i polítiques

La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha volgut agrair a tota aquella gent, des de Consellers i Presidents, passant per alt càrrecs, voluntaris i gent anònima, per haver fet possible el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre. I ha reiterat que només amb la República catalana es podrà garantir una justícia que sigui “homologable” a la majoria d’estats europeus i que, per tant, no sigui hereva del franquisme.

Paluzie ha volgut compartir unes paraules de l’expresident de l’entitat, Jordi Sànchez, que des de la seva cel·la de Soto del Real, ha explicat que de tots els moments d’entre el 2015, moment en què va ser escollit president de l’ANC, i el 2018, l’1 d’octubre és el més important, perquè va ser quan la societat catalana es va descobrir com a poble determinat a guanyar un Estat propi.

Finalment, Paluzie ha celebrat la decisió de la justícia belga d’avui, i ha confessat que són victòries polítiques i judicials que haurien de servir per aturar la repressió “desbocada” de la justícia espanyola, i representa una escletxa de llum pel futur. Per això, ha enviat un missatge clar: “no ens aturarem fins que sigueu lliures”.

Al seu torn, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, s’ha referit també a la decisió de la justícia belga d’avui, i s’ha preguntat en quants idiomes més caldrà explicar que no hi ha hagut delictes com el de rebel·lió. “Som gent de pau”, ha exclamat. Finalment, ha descrit l’estat espanyol com un estat demofòbic que només sap respondre amb amenaces davant de cada gest de diàleg, i ha manifestat que aquest procés va d’una ciutadania mobilitzada que diu prou davant la vulneració de drets fonamentals.

L’acte ha conclòs amb l’actuació de la cançó “Serà un dia que durarà anys”, de Jo Jet i Maria Ribot.

Descàrregues