fbpx

L’Assemblea alerta sobre els riscos del pacte d’investidura amb el PSOE

Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, i Pep Cruanyes, vicepresident de l’entitat, han posat de manifest que el pacte entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sànchez podria suposar un pas enrere en el camí cap a la culminació del procés d’autodeterminació de Catalunya. Per a l’Assemblea, l’acord ignora els grans objectius dels partits independentistes en campanya electoral: la llibertat, la fi de la repressió i l’autodeterminació.

Els principals riscos que Paluzie i Cruanyes veuen en el pacte és que es converteixi el mitjà (el diàleg) en l’objectiu, obviant així els veritables objectius que l’independentisme persegueix. Així doncs, Paluzie ha remarcat que “podríem acostar-nos a una nova transició tancada per dalt”, tutelada pels aparells judicials i policials de l’Estat, que tancaria el cicle d’oportunitat per a l’alliberament nacional de Catalunya que es va obrir amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut el 2010. Un altre element de risc que l’Assemblea assenyala és que el pacte trasllada el missatge al món que aquest és un conflicte intern que està en vies de resoldre’s. “De quina manera està a punt de resoldre’s si l’autodeterminació està fora de l’equació?”, s’ha preguntat Paluzie.

Segons el parer de l’entitat, s’arriba a aquest acord sense que l’estat obeeixi les resolucions judicials internacionals favorables a l’independentisme, com la darrera del TJUE. “És un moment de feblesa jurídica i política de l’Estat espanyol, un moment que considerem que calia ‘apretar’. No és el moment d’aturar-ho”, ha remarcat Paluzie. Segons la presidenta de l’Assemblea, la sentència del TJUE ofereix unes bases molt sòlides per exigir l’anul·lació del judici al Tribunal Suprem.

Una apel·lació als militants d’Esquerra Republicana de Catalunya

Paluzie ha aprofitat també per emplaçar les bases d’ERC a reflexionar sobre els riscos “enormes” que podrien suposar aquest tipus d’acords, i ha recordat les decisions “valentes” que ha pres el partit en moments clau per pressió de les seves bases, i que han acabat generant oportunitats per a l’exercici de l’autodeterminació de Catalunya.

Malgrat assenyalar els riscos de l’acord, Paluzie també ha volgut remarcar que Esquerra, com a partit polític més votat a Catalunya a les eleccions espanyoles, està legitimada per traçar aquesta aposta pel diàleg polític i per arribar als acords d’investidura que consideri oportuns.

Amb el PSOE, continua la repressió i l’anormalitat democràtica

Cruanyes, vicepresident de l’entitat i jurista, ha parlat del cicle de repressió en què som, i ha remarcat que continuem en una greu situació d’anormalitat democràtica. “No hem sentit dir al govern de l’Estat que s’hagin acabat aquestes actuacions que es defineixen per aquell ‘A por ellos’. Segueix existint”, ha assegurat, posant d’exemple l’empresonament dels membres dels CDR detinguts el 23-S.

Sobre l’informe de l’Advocacia de l’Estat relatiu a la recent sentència del TJUE sobre Oriol Junqueras, Cruanyes ha subratllat que aquest òrgan “fa unes interpretacions restrictives del sufragi passiu i les seves conseqüències”. Segons ell, “és inacceptable que els òrgans administratius siguin els que escullin els diputats que els agradin més”. La sentència del tribunal europeu, segons Cruanyes, no genera cap dubte: la immunitat s’aplica des del moment en què van ser elegits.

Cruanyes també ha volgut donar suport al president de la Generalitat, Quim Torra, que podria ser inhabilitat per la JEC el proper divendres, 3 de gener. Segons Cruanyes, el president té el deure de denunciar la vulneració de drets, tal com va fer a través de la pancarta penjada al balcó de la Generalitat, “com hauria de fer qualsevol govern”, ha insistit. “Estem en una situació inadmissible constant, on els tribunals intervenen per modificar les majories i els resultats de les eleccions”, ha denunciat.

L’Assemblea, preparada per sortir al carrer

Des del punt de vista de les mobilitzacions, l’entitat està preparada per respondre davant aquelles decisions que prenguin els òrgans de l’Estat espanyol que representin un desacatament de la sentència del TJUE sobre Junqueras o que lesionin els drets polítics del president Torra, en el cas que la JEC decideixi inhabilitar-lo.

Descàrregues