fbpx

Cap dona en l’oblit: “Si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòria”

Dimecres 23 de maig. Fa 2 mesos que la presidenta Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa són injustament empresonades al centre penitenciari d’Alcalà-Meco i desenes de persones s’han concentrat al Parc de l’Espanya industrial de Sants, a Barcelona, en l’acte ‘Cap Dona en l’Oblit’, organitzat per Dones per la República i amb la participació de la sectorial ANC Dones. L’esdeveniment ha comptat també amb la presència del vicepresident de l’Assemblea, Pep Cruanyes, i de diversos representants d’ERC, el PDeCAT, la CUP o la Comissió de la Dignitat. L’acte forma part de la campanya “Cap Dona en l’Oblit”, impulsada des de l’assemblea sectorial Dones per la independència i de caràcter nacional.

Tot ha començat amb una performance de denúncia a l’empresonament de Carme Forcadell i Dolors Bassa i a l’exili polític de Marta Rovira, Anna Gabriel, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. Una trentena de les assistents s’han posat darrere els barrots d’una presó improvisada, tot simbolitzant l’aïllament que pateixen les dues preses polítiques respecte del món exterior i, especialment, de les seves famílies.

Justament, la reivindicació dels drets de les famílies i, en concret, el dels infants ha estat un dels puntals de la l’acte. Uns drets que han de ser d’obligat compliment i que són fonamentals per a la bona salut mental dels més petits, tal i com han explicat les psicoanalistes Maria Isabel Elduque i Montserrat Garcia-Milà, encarregades d’obrir els parlaments. En aquest sentit, s’ha exigit l’acostament de les preses polítiques a presons catalanes per evitar els centenars de quilòmetres que les separen de les seves famílies.

Seguidament, han intervingut Mireya Boya, en nom de la CUP, Dolors Feliu pel PDeCAT i Anna Caula, en representació d’ERC. Totes tres han emfatitzat el paper fonamental de les dones represaliades en la celebració del referèndum i en la defensa de la democràcia i la llibertat, alhora que n’han denunciat la seva invisibilització sistemàtica. “Si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòria”, ha citat Boya tot parafrasejant Montserrat Roig. Les intervencions han evidenciat que la lluita per la República és també la lluita feminista. “Tenim una raó més per reivindicar la nostra llibertat: la força de les dones”, ha recordat Feliu. “Seguirem insistint en la lluita pacífica i determinada”, ha conclòs Caula.

A continuació han intervingut Montserrat Bassa, germana de Dolors Bassa, i Pilar Rebaque, amiga propera de Carme Forcadell i membre de la Comissió de la Dignitat. “La sorpresa va ser que les oblidaven. S’ho han hagut de guanyar, perquè són dones.”, ha afirmat Bassa. “Penso que va per llarg. No confio en la justícia espanyola i els llaços no les trauran de les presons. Us demano que actuem”, ha manifestat. Finalment, ha llegit unes paraules escrites per la mateixa Dolors Bassa des d’Alcalá-Meco.

Al seu torn, Rebaque ha volgut ressaltar la trajectòria de Carme Forcadell en defensa dels drets i les llibertats civils i polítiques del país. Ha assegurat que “elles són a la presó, però no seran silenciades perquè les dones serem la seva veu” i ha recordat que “no renunciem a res, continuarem lluitant pels nostres drets fins que tinguem la república”. Ha acabat la seva intervenció llegit unes paraules enviades per Carme Forcadell: “ens retrobarem en llibertat, per continuar defensant el feminisme, perquè és la manera de defensar totes les causes de la democràcia i la llibertat”.

Per acabar l’acte, s’ha llegit el manifest Cap Dona en l’Oblit, on s’ha destacat la necessitat de resistir pacíficament i sense por i s’ha demanat trencar el silenci tants cops com faci falta. Finalment, els barrots de la presó simbòlica s’han obert a crits de “llibertat, preses polítiques”.

Aquí podeu llegir el manifest “Cap dona en l’oblit” llegit per la Paula Castellví, membre de Dones ANC

El proper acte de la campanya “Cap dona en l’oblit” es farà el dimarts, 29 de maig.

Descàrregues