fbpx

Diverses ONG internacionals alerten de violacions de drets humans, durant la segona sessió de l’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides, a l’Estat espanyol

Amnistia Internacional, Article 19, la Society for Threatened Peoples i l’European Language Equality Network són algunes de les ONG que han denunciat la falta de respecte pels drets humans a l’Estat espanyol. 
 
Aquest matí ha tingut lloc la sessió de seguiment de l’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides a Espanya en el marc de la 44a sessió del Consell de Drets Humans de l’ONU. El passat mes de gener, 22 estats membres de l’ONU van expressar  la seva preocupació pel deteriorament dels drets civils i polítics al país des del 2015, especialment pel que fa al moviment d’autodeterminació de Catalunya.
 
Al gener, els estats membres van plantejar preguntes i recomanacions sobre violència policial, la Llei Mordassa i detencions arbitràries i tortures. Durant la sessió de seguiment d’avui, malgrat que el delegat espanyol ha anunciat l’acceptació d’una sèrie de recomanacions, les organitzacions de la societat civil han denunciat l’estat dels drets humans al país i la necessitat de posar en marxa accions immediates.
 
Amnistia International, Article 19, la Society for Threatened Peoples, l’European Language Equality Network (ELEN), Americans for Democracy & Human Rights in Bahrain, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, i la Iraqi Development Organization han expressat la seva preocupació sobre aquesta qüestió, així com han fet una àmplia majoria de les organitzacions de la societat civil que han parlar durant la sessió.
 
Gairebé totes les ONG han coincidit amb la necessitat urgent de reformar la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa, pel seu efecte repressiu sobre els drets de llibertat d’expressió i llibertat de reunió. Amnistia Internacional i ELEN han esmentat específicament el delicte de sedició i l’ús de la llei per  empresonar els presos polítics catalans.
 
En la mateixa línia, ELEN ha afirmat que “Espanya ha de complir la resolució del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides i alliberar els presos polítics de Catalunya“, un argument que ha reiterat Amnistia Internacional i la Society for Threatened Peoples. A més, Article19 ha denunciat la pena de presó contra el raper Pablo Hasel a través de l’aplicació de la Llei Mordassa, i ha demanat que es despenalitzin els delictes penals contra l’honor i els sentiments religiosos.
 
La Society for Threatened Peoples, Americans for Democracy & Human Rights in Bahrain i la Iraqi Development Organization han fet comentaris sobre l’excessiva violència policial que es va veure durant el referèndum d’octubre de 2017 sobre la independència de Catalunya, així com les protestes d’octubre de 2019 contra les penes de presó desproporcionades per als presos polítics catalans.
 
També han demanat que es duguin a terme investigacions per part de l’Estat o d’agents independents i que la delegació espanyola presentés detalls dels responsables i les respectives sancions. Finalment, Amnistia Internacional ha demanat a Espanya que prohibeixi l’ús de bales de goma i la necessitat d’oferir reparacions per a les víctimes de la repressió franquista.
 
 
Experts debaten sobre la degradació dels drets humans a l’Estat espanyol
 
En el context de la 44a sessió del Consell de Drets Humans de l’ONU, l’Assemblea Nacional Catalana, la Society for Threatened Peoples i la Unrepresented Nations and Peoples Association (UNPO) van organitzar, el 15 de juliol, una taula rodona internacional sobre el deteriorament dels drets civils i polítics a l’Estat espanyol, en relació a la minoria catalana i al moviment independentista.
 
El grup estava format per l’eurodiputada irlandesa Clare Daly (GUE-NGL), l’advocat i secretari general de l’UNPO, Ralph Bunche, i Neus Torbisco, professora de drets humans del Graduate Institute of International and Development Studies de Ginebra. L’acte va ser moderat per Adrià Alsina, professor titular de Comunicació Global a la Universitat Central de Catalunya (UVIC) i membre del Secretariat Nacional de l’Assemblea.
 
L’acte es pot veure aquí.