L’Assemblea Nacional Catalana ha presentat aquest matí en roda de premsa el missatge polític i el recorregut de la manifestació de la diada de l’11 de Setembre d’enguany, una jornada en la qual quatre columnes de manifestants convergiran a la plaça del Primer d’Octubre (antiga plaça d’Espanya).
Aquestes sortiran de quatre punts simbòlics diferents de la ciutat de Barcelona: Ciutat de la Justícia, Escola Proa, Estació de Sants i Hisenda. Aquests punts són enclavaments de denúncia i reivindicació dels drets i les llibertats perdudes pel colonialisme espanyol, i representen els valors fonamentals que tindrà la República Catalana: Llibertat, Llengua, País i Sobirania. L’acte ha comptat amb la presència i la participació de diverses entitats de la societat civil que ja van estar presents a la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista, entre les quals Òmnium Cultural i el Consell de la República.
La presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, que ha estat l’encarregada de començar l’acte, ha recordat que aquesta manifestació interpel·larà de forma directa Europa –com mostren els colors blau i groc de la samarreta de la Diada–, aprofitant la presidència espanyola del Consell d’Europa d’aquest segon semestre de l’any que acaba de començar: “volem alçar la veu per fer arribar a Europa que Catalunya és una nació no reconeguda dins l’Estat espanyol i reprimida, i que lluitem en pau, amb eines democràtiques, i demanant respecte als drets fonamentals i els tractats internacionals per aconseguir el dret a l’autodeterminació i a la independència, per poder prendre les nostres decisions lliurement.”
Feliu també ha fet referència al lema: “l’històric Via Fora!, que va servir als nostres avantpassats com a crida per sortir al carrer a lluitar per les llibertats, i ara ens ha de servir també per a una crida a la mobilització, la lluita amb les eines democràtiques, que són la nostra fortalesa.”
Josep Lluís Rodríguez, coordinador d’Incidència Política de l’entitat, ha destacat la importància de la presència de la societat civil: “volem que la Diada d’enguany sigui el punt de partida de les mobilitzacions i del treball en xarxa que s’ha de desenvolupar a partir del Pacte Nacional del Moviment Civil per la Independència, l’agent aglutinador que vertebri l’acció per avançar plegats en el procés d’alliberament nacional”. D’aquesta manera, s’espera una participació encara més massiva d’entitats que en altres edicions.
Ha estat en aquest marc del Pacte Nacional que diverses entitats independentistes han estat presents a l’acte i algunes d’elles hi ha participat directament. Ha estat el cas d’Òmnium i el Consell de la República, que han fet una crida a omplir els carrers aquest 11 de Setembre.
Quim Forn, membre de la Junta d’Òmnium Cultural, ha recordat la importància de la societat civil: “és imprescindible que totes les organitzacions que treballen en diferents fronts perquè aquest país sigui lliure hi siguin el pròxim 11 de Setembre”. En aquest sentit, ha fet una crida a la mobilització: “les urnes demostren que hi ha cada vegada més independentistes desencantats i decebuts, però als carrers no en pot faltar ni un.”
Teresa Vallverdú, membre del Govern del Consell de la República responsable de la relació amb la societat civil i els partits polítics, ha volgut deixar clar que l’11 de Setembre ha de ser sempre “un altaveu per demostrar que el moviment està viu, activat, i que res no s’ha acabat”. Ha destacat que el Consell sempre està a favor de trobades transversals que busquin espais d’unitat i que la mobilització de la Diada ha de servir també per fer valdre la lluita i les victòries des de l’exili.
La manifestació de l’11 de Setembre reitera el compromís de Catalunya amb la independència i la defensa dels seus valors fonamentals. Així és com s’insta Europa a reconèixer aquesta determinació, tot reclamant més responsabilitat política en tractar el conflicte català, deixar de banda el tractament d’“assumpte intern” i demanar una postura clara per fer front a la repressió política, judicial i lingüística de l’Estat espanyol. És el moment de passar de les paraules buides a l’acció i a la confrontació, per aconseguir l’objectiu independentista.
Després del fracàs del diàleg amb Espanya, cal que la ciutadania prengui les regnes i torni a la confrontació i a l’embat.
Via Fora! Tothom al carrer per defensar les nostres llibertats i la independència de Catalunya!
El recorregut, en detall
A la part final de la roda de premsa, quatre representants d’entitats han detallat els orígens i el sentit de cada columna.
La Columna Llibertat, que l’ha explicada la presidenta de la Coordinadora de l’Advocació Catalana, Isa Castell, representa els drets civils i les llibertats. Iniciarà el seu camí des de la Ciutat de la Justícia i es dirigirà cap a Barcelona pel lateral de la Gran Via fins a la plaça del Primer d’Octubre. Aquesta elecció de localització simbolitza el rebuig al poder i la imposició de la justícia espanyola a Catalunya.
La Columna Llengua, centrada en la llengua i la cultura, ha estat exposada per Lluís de Yzaguirre, membre de Llengua i República. Sortirà de l’Escola Proa al barri de la Bordeta de Barcelona amb l’objectiu de preservar i promoure la llengua i la cultura catalanes. La manifestació sortirà del carrer de Gavà a l’alçada del passatge de Solsona, continuarà cap al carrer del Moianès i la carretera de Sants fins a arribar a la plaça del Primer d’Octubre.
La Columna País, que reclama una major qualitat de vida, ha estat presentada per Joan Mollà, de la territorial de l’Assemblea de Sants-Montjuïc per la Independència. S’iniciarà precisament al barri de Sants, a la plaça dels Països Catalans. Aquesta columna denunciarà la maltractada infraestructura i l’infrafinançament per part de l’Estat espanyol, baixant pel carrer de Tarragona fins a la plaça Primer d’Octubre.
Finalment, la Columna Sobirania, centrada en la independència econòmica, l’ha presentada el vicepresident de la Cambra de Comerç de Barcelona, Toni Fitó. Sortirà de la plaça del Doctor Letamendi, on hi ha la delegació de l’Agència espanyola d’Administració Tributària per posar de manifest l’espoli fiscal que pateix Catalunya per part d’Espanya. Aquesta marxa també defensarà, entre altres, la independència econòmica, la terra i la pagesia. El recorregut inclourà els carrers Aragó, Aribau i Gran Via de les Corts Catalanes fins a la plaça Primer d’Octubre.