L’Assemblea Nacional Catalana ja és un nou membre de ple dret de l’UNPO, una de les organitzacions més importants de nacions sense Estat. Aquesta entitat representa pobles i nacions, molts dels quals, amb els anys, han acabat esdevenint estats, com Armènia, Estònia o Geòrgia, entre d’altres.
El Comitè de Direcció va acceptar la candidatura de l’Assemblea el passat 14 de desembre, i aquesta setmana s’ha fet pública la notícia que l’Assemblea hi accedirà com a representant del poble de Catalunya. L’UNPO assenyala que Catalunya ha gaudit al llarg dels anys de diversos graus d’autonomia, però també remarca “l’opressió política i cultural” exercida per l’Estat espanyol a Catalunya, i cita els exemples de la persecució de la llengua i la cultura catalanes.
L’UNPO acull amb “satisfacció” l’entrada de l’Assemblea a l’organització “com a representant dels interessos de la població catalana”, i afirma que l’ANC fa un “esforç” actiu per defensar els drets dels catalans, denunciar les opressions que pateix i promoure l’objectiu de la independència, sentiment “majoritari” com indiquen els dos referèndums fets.
Destaquen, a més, que a Catalunya sempre s’ha treballat a través de “mitjans democràtics, socialment inclusius, civils i pacífics”, i s’apunta que l’UNPO donarà suport a l’Assemblea en “l’enfortiment de la consciència internacional sobre la qüestió de Catalunya” i “reforçarà la seva defensa del dret d’autodeterminació”, ja que “la nació no està representada en institucions i fòrums internacionals com les Nacions Unides”.
La incorporació de l’Assemblea a l’UNPO suposa un impuls en la internacionalització de la causa independentista al món, ja que dona visibilitat a l’entitat i a les aspiracions independentistes de Catalunya, especialment al cor d’Europa, on l’UNPO té influència i prestigi adquirit al llarg dels anys.