31.262 inscrits, 30 municipis organitzadors i 42 candidats a Barcelona. Aquestes són les xifres, fins al moment, de Primàries Catalunya, l’instrument ciutadà que pretén formar llistes electorals obertes arreu del país, nítidament independentistes i que serveixin no només per regenerar el panorama polític català, sinó també, i sobretot, per maximitzar el nombre d’alcaldies independentistes.
En una roda de premsa feta aquest matí a la seu nacional de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC; Anna Arqué, representant de Primàries Barcelona, i Josep Manel Ximenis, de Primàries per la República, acompanyats de bona part dels candidats, n’han donat els detalls i han escenificat el seu compromís signant i entregant un document on cada candidat es compromet a treballar “fidelment” pel dret a l’autodeterminació i la defensa de la independència de Cataunya, pel progrés del municipi i la defensa de la democràcia i dels drets humans, entre d’altres.
Cal prioritzar l’alcaldia de Barcelona
Paluzie ha recordat que la proposta de Primàries lliga amb l’estratègia aprovada per l’Assemblea al ple del Secretariat Nacional. “Ens hem refermat en l’aposta per la independència, i per la via unilateral”, ha dit. Per aquest motiu, el següent embat democràtic dependrà de la gent, i caldrà estar més preparats que no pas a l’octubre del 2017. De fet, un dels diagnòstics dels fets d’octubre és que calia comptar amb el suport dels municipis, i en aquest suport és “cabdal” comptar amb la capital del país, sobretot per la capacitat d’internacionalització i per la transcendència que té. Per això, el moviment independentista ha de prioritzar l’alcaldia de la capital del país. Si no ho fa, ha dit Paluzie, vol dir que no estaran prioritzant la independència a curt termini.
Paluzie ha volgut posar el focus no només en el què, sinó també en el com. Així, ha dit que és important que els independentistes facin les coses “d’una altra manera” i mostrin que són un moviment innovador. En conseqüència, les primàries són una eina que traspua “valors republicans”.
Per acabar, Paluzie ha fet una crida als partits polítics a sumar-se a la iniciativa. “Hi sou a temps”, i els ha recordat que encara hi ha marge per participar en un procés “obert, transversal, i unitari” per fer una llista amb “talent i inquietuds” que sigui guanyadora per la ciutat de Barcelona.
Un canvi de cultura política
Anna Arqué ha afegit que la gent està decidint ser “part del canvi” d’una cultura política “intrínsecament lligada a una dinàmica de partits” que el que no fa és donar resposta a una exigència democràtica que, segons Arqué, la ciutadania demana.
Josep Manel Ximenis, al seu torn, ha dit que qualsevol moviment ciutadà sempre ha d’incloure Barcelona, per això tot comença amb la capital, i ha demanat que el poble es faci seu tot aquest procés.
Consulta els candidats
A hores d’ara, els municipis amb coordinadora constituïda que organitzaran primàries són els següents: L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues, Molins de Rei, Sant Just Desvern, Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallès, Rubí, Palau de Plegamans, Castellar del Vallès, Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Mataró, Castelldefels, Vilanova i la Geltrú, Calafell, Barcelona, el Vendrell, Tarragona, Reus, Tortosa, Lleida, Platja d’Aro, Blanes, Centelles, Sant Feliu de Codines, Vacarisses i Montornès del Vallès.
El procés de Barcelona, que té uns terminis més avançats, permetrà presentar candidatura fins al 23 de novembre. A la resta del país encara hi haurà marge fins al 18 de gener. Els detalls dels candidats, els pertinents currículums i altres informacions, com les dates i terminis, es poden consultar al web de Primàries Catalunya.