fbpx

L’ONU dona un toc d’atenció a l’Estat espanyol per les violacions de drets humans contra Catalunya

Les Nacions Unides han fet públic un informe que assenyala l’augment significatiu d’apologia de l’odi, vandalisme i criminalització a l’Estat espanyol contra la minoria catalana. També li ha recordat que té l’obligació de defensar els drets fonamentals de la ciutadania.

L’informe del relator especial de l’ONU sobre minories, Fernand de Varennes, que tracta la situació dels drets civils, polítics, socials i econòmics de diverses minories com ara la catalana, la basca o la gallega, denuncia apologia de l’odi, vandalisme i criminalització exercida per l’Estat espanyol envers Catalunya. A més, ha explicat de forma contundent que aquest “té l’obligació legal de protegir els drets de la ciutadania, especialment pel que fa a la llibertat d’expressió política i defensar també els drets a la llibertat de reunió, associació i participació en la vida pública”. Tot un seguit de drets i llibertats que són vulnerats contínuament a Catalunya.

Durant la 43a sessió del Consell de Drets Humans de l’ONU, de Varennes ha incidit en la situació de la llengua catalana, especialment pel que fa a l’ús limitat que se’n fa a les administracions, la justícia i els cossos de seguretat. En concret, l’informe denuncia l’article 231 de la Llei orgànica del Poder Judicial, que fa referència al fet que les llengües cooficials es poden fer servir sempre que cap de les parts hi objecti. El relator considera aquest fet un greuge respecte al català. Així ha volgut escenificar el continu menyspreu que pateix la llengua catalana dia rere dia. En paral·lel, ha lloat el sistema d’immersió lingüística català, reconegut internacionalment, i ha advertit al Govern espanyol que caldria evitar retallar hores de català a l’ensenyament.

D’altra banda, el relator ha volgut remarcar que l’Estat espanyol no té en compte la ciutadania catalana quan pren decisions envers Catalunya. Dit d’una altra manera, no deixa decidir a les catalanes i els catalans sobre qüestions que els afecten directament.

Aquest informe ha estat publicat, en part, per la feina que ha fet l’Assemblea aquests darrers anys. De fet, ha estat una de les entitats de la societat civil que ha treballat més en l’àmbit internacional per evidenciar les vulneracions de drets comeses per l’Estat espanyol. Per exemple, ha presentat una denúncia davant el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de Nacions Unides o ha participat en les sessions ordinàries de l’ONU, en especial en l’àmbit de l’Examen Periòdic Universal a Espanya al gener de 2020.

A més, al mes de febrer, la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, es va reunir amb el relator del grup de treball del Consell d’Europa que investiga les violacions de drets humans de l’Estat espanyol i Turquia contra els pobles de Catalunya i el Kuridistan respectivament, i va poder denunciar els casos de repressió que viu el moviment independentista.

Descàrregues

  • onu (39 kB)
    12.03.2020